Goudsbloem

Goudsbloem

Calendula officinalis

goudsbloem

De mooie goudsbloem is een plant van tuinen. Waarschijnlijk is de soort ontstaan als een kruising met de akkergoudsbloem, die in Zuid Europa in het wild voorkomt. Het is een eenjarige plant met langwerpige bladeren en rechtopstaande stengels, allemaal licht behaard. De bloemen kun je niet over het hoofd zien, dankzij hun intens oranje kleur. Ze bloeien in onze streken in de zomer en herfst, tot de eerste nachtvorst. Een bed met bloeiende goudsbloemen ziet er onbezorgd, ongeordend en vrolijk uit.


In Zuid Europa bloeit de Calendula het jaar rond, en heeft daar zijn naam aan te danken: Calendula van kalender. De soortnaam officinalis duidt aan, dat deze plant een lange traditie kent als geneeskruid.


Goudsbloem is rijk aan waardevolle inhoudsstoffen, vooral in de bloemblaadjes. Als theekruid kan de hele bloem worden gebruikt, maar voor preparaten als tinctuur of zalf worden alleen de lintbloemetjes, dus de oranje bloemblaadjes, gebruikt. Dit maakt het oogsten van goudsbloem een intensieve klus, maar wat een feest om een mandje vol van die prachtige oranje bloemblaadjes te dragen! Alleen al er naar kijken maakt je vrolijk.

Calendula officinalis

Goudsbloem heeft een sterke, maar niet erg aangename geur. Zoals we dat wel vaker zien bij planten, duidt ook in dit geval de geur op een desinfecterende werking. Nog belangrijker is het effect dat goudsbloem heeft op de genezingsprocessen in de huid. Goudsbloem bevordert de vorming van granulatieweefsel, het eerste zachte weefsel dat ontstaat op een plek waar de huid beschadigd is. In de volksmond wordt dit granulatieweefsel wel “wild vlees” genoemd. Het is het eerste stadium van de natuurlijke wondgenezing. Goudsbloem stimuleert dit dus. Bovendien bevat goudsbloem salicylzuur, wat we kennen onder de merknaam aspirine, een pijnstillend middel. Al met al is goudsbloem dus een perfect middel voor eerste hulp bij wonden.

Voor oppervlakkige wonden (die meestal extra pijnlijk zijn) en voor dagelijks gebruik is een zalf praktisch. Die is kant-en-klaar en kan direct gebruikt worden. Schaafwondjes, ruwe huid, droge huiduitslag, psoriasis, eczemen: het reageert allemaal goed op goudsbloem.

Voor diepere wonden is een mengsel van goudsbloem en Sint Janskruid erg effectief. Dit gaat het gemakkelijkst als je een tinctuur kunt gebruiken; hypercaltinctuur. Maak kommetje zeer schoon water klaar (liefst gekookt en weer afgekoeld) en doe daarin de hypercaltinctuur (een deel tinctuur op drie delen water; of 50 druppels op een klein kommetje; het luistert niet zo nauw). Nu kun je met een steriel gaasje deze oplossing gebruiken om de wond schoon te maken. Het is ook erg goed om de oplossing in een gaasje een tijdje als kompres op de wond te laten liggen.

mand vol goudsbloemen

Goudsbloem wordt ook inwendig gebruikt, in thee of tinctuur. Het heeft een sterk zuiverend effect op het lichaam, omdat het de uitscheiding van afvalstoffen stimuleert. De vorming van zweet, urine en gal worden door goudsbloem versterkt. Omdat thee van goudsbloem niet echt lekker is, wordt hij vaak met andere kruiden gemengd, en voegt dan bovendien zijn prachtige kleur aan het mengsel toe.


Een bekende combinatie, gericht op het bestrijden van ongewenste bacteriën, is thee van goudsbloem met salie.

Share by: