Munt

Munt

Mentha spicata en Mentha piperita

Pepermunt komt alleen in gekweekte vorm voor. Het is een kruising van watermunt (Mentha aquatica) en groene munt (Mentha spicata). Deze wilde soorten hebben veel minder geur en smaak en worden niet medicinaal gebruikt. De hele muntfamilie laat zich gemakkelijk kruisen, zodat de echte muntliefhebbers de gekste soorten munt hebben kunnen kweken, zoals gembermunt en eau-de-Colognemunt.


Munt groeit het liefst op vochtige plaatsen. Ze heeft een stevige horizontale stengel, die over de grond kruipt en steeds nieuwe uitlopers maakt. Munt groeit niet graag jaar in jaar uit op de zelfde plaats. Met de hulp van zijn kruipende stengel, zwerft hij door je tuin. De stengel is vierkant en in het geval van echte pepermunt donkerpaars gekleurd. Ook het blad is aan de onderzijde donkerpaars, of paars dooraderd.


Er bestaat een bijna oneindig aantal soorten munt, maar er is maar 1 pepermunt. Je ziet het verschil tussen al die variëteiten niet altijd direct, maar de echte pepermunt is aan de geur direct te herkennen.

kruizemunt

Die geur wordt veroorzaakt door etherische oliën, waarvan menthol de voornaamste is. De exacte samenstelling van de etherische oliën van pepermunt hangt af van de groeiomstandigheden en de standplaats. Er zijn geen twee pepermunten precies hetzelfde.

Bij de meeste soorten van de plantenfamilie der lipbloemigen zit de geur vooral in de bloemen. Bij pepermunt zit de geur in de hele plant en wordt vooral het blad gebruikt. Wel kun je pepermunt het beste oogsten aan het begin van de bloei, omdat dan het gehalte aan etherische olie het hoogst is.


Andere muntsoorten die veel in tuinen te vinden zijn, zijn kruizemunt, marokkaanse munt en wollige munt, waarvan de beroemde mintsauce uit de Ierse keuken wordt gemaakt. Al deze soorten kunnen prima in kruidenthee worden gebruikt. De werking is veel milder dan die van pepermunt. Sommige bevatten geen menthol.


Hoewel menthol een belangrijk bestanddeel is van pepermunt, werkt de plant toch niet hetzelfde als de zuivere menthol. De werking van een stof verandert altijd als je de stof isoleert en uit zijn natuurlijke “verpakking” haalt.


Pepermunt kan voor heel veel problemen worden ingezet:


Het stimuleert het zenuwstelsel en kan helpen bij hoofdpijn en tandpijn.

Het ontspant krampen in het spijsverteringskanaal. Bovendien stimuleert het de lever en gal en ook de maagsappen. Het is dus in het algemeen heel goed te gebruiken voor een verstoorde spijsvertering. Het wordt vaak gecombineerd met kamille, omdat de werking (en de smaken) elkaar mooi aanvullen.


Voor jonge kinderen is pepermunt te sterk. Kamille en bijvoorbeeld venkel zijn dan beter.

Share by: