Kruidenworkshops

Kruidenworkshop met de seizoenen

De workshops worden gegeven in blokken van twee, met telkens drie weken er tussen. In de eerste workshop leer je over de kruiden van dat seizoen, gaan we de tuin in om de planten te leren kennen, te verzorgen en te oogsten wat er te oogsten valt. We verwerken de kruiden tot zalf, olie of siroop. De zalf of olie moeten vervolgens drie weken trekken. Na drie weken komen we allemaal terug en gaan we het product afmaken: filtreren, mengen en afvullen in potjes of flesjes. Natuurlijk krijg je een potje mee naar huis. Zo krijg je alle fasen in het proces te zien en leer je hoe je zelf thuis met kruiden aan de slag kunt gaan.

April: 8 en 29 april 2017. De voorjaarskruiden, die rijk zijn aan mineralen, zijn nu op hun best. We plukken brandnetel, viooltjes, duizendblad en weegbree. De brandnetel verwerken we tot zalf. Wat kun je thuis doen met de kruiden van het voorjaar? In de tweede les maken we de zalf af. Het is dan drie weken later; wat is er veranderd in de kruidentuin?

 

Mei: 13 mei en 3 juni 2017. In de maand mei bloeit de vlier en de arnica. Ook zijn de jonge berkenbladeren nu op hun best. We leren waarvoor deze waardevolle kruiden gebruikt kunnen worden en hoe ze geoogst worden. We maken arnicazalf en arnica massageolie. Ook maken we vlierbloesemsiroop en andere heerlijkheden van vlierbloesem. In de tweede workshop maken we de olie af en leren we hoe je die kunt gebruiken.

 

Juni: 10 juni en 1 juli 2017. In juni bloeien veel geneeskrachtige planten: kamille, goudsbloem, jasmijn, munt en linde. We leren hoe je geurige kruiden kunt plukken en drogen. We mengen zelf een eigen kruidenthee en maken limonadesiroop op basis van kruiden. Het is ook tijd om goudsbloemzalf te maken; een onmisbaar product in je ehbo trommeltje.

 

Juli: 8 en 29 juli 2017. Het Sint-Janskruid bloeit! We leren het kruid herkennen, oogsten en we maken een prachtige Sint-Jansolie, zonne-energie in een flesje! Ook andere kruiden zijn onder de zomerzon op hun best. We leren hoe je deze kruiden thuis kunt gebruiken. Verrassend: je kunt de kracht van de zomerkruiden bewaren om in de winter je weerstand te versterken.

 

Oktober: 21 oktober en 11 november. De kruiden hebben hun krachten afgegeven aan hun zaden, of teruggetrokken in hun wortels. Zo wachten ze onder de grond het nieuwe voorjaar af. Deze krachtige wortels gaan we oogsten: smeerwortel, mierikswortel, kliswortel. Wat kun je thuis met deze kruiden doen? We maken mierikswortelpasta en smeerwortelzalf.

 

De lessen kosten €50 per blok van twee. Inbegrepen in het lesgeld zijn koffie/thee met iets lekkers en de producten die je aan het eind van de workshops mee neemt.

De lessen vinden plaats op zaterdag van 10 tot 12.30 uur op de kruidentuin van Betula Kruiden, in Halle (Gelderland). 

Je kunt je per blok van twee lessen aanmelden door een mailtje te sturen naar: info@betula-kruiden.eu. Je aanmelding is definitief als je het lesgeld hebt voldaan op rekening NL05TRIO0254395155 tnv Betula Kruiden, o.v.v. de lesdagen.

Er is plaats voor minimaal 5 en maximaal 10 deelnemers per les. Zijn er meer aanmeldingen dan plaatsen, dan wordt een wachtlijst aangelegd. Indien nodig worden er extra lesdagen ingepland, in overleg met alle deelnemers.

Inschrijving en spelregels

1 Maak je belangstelling voor een cursus kenbaar door me een email te sturen naar: info@betula-kruiden.eu. Vermeld je naam, adres, telefoonnummer e.d. en voor welke cursus of workshop je je wilt aanmelden. Heb je specifieke vragen, opmerkingen of wensen vermeld dit dan ook.

2 Ik stuur je een email ter bevestiging van je reservering of inschrijving. Je reservering of

inschrijving wordt definitief door overmaking van het cursusgeld op bankrek.nr.

NL05TRIO0254395155 van Triodosbank t.n.v. betula kruiden o.v.v. de naam en de startdatum van de workshop of cursus. Bij de volgorde van inschrijving geldt de betalingsdatum als datum van inschrijving.

3 De inschrijving voor de cursussen en workshops sluit 10 dagen voor aanvang. Dus meld je tijdig aan!! Zodra duidelijk is of een cursus of workshop door kan gaan of niet bericht ik alle deelnemers daarover. Dat gebeurt uiterlijk na de sluitingstermijn voor inschrijving.

4 Wanneer duidelijk is dat de cursus door gaat, stuur ik je alle nodig praktische informatie

5 Tot uiterlijk 3 weken voor de start van een cursus of workshop is annuleren van je inschrijving mogelijk met terugboeking van het volledige cursusgeld. Daarna is dat niet meer mogelijk, i.v.m. de verplichtingen die zijn aangegaan.

6 Ziekte of andere vormen van verhindering van een cursist zijn geen reden voor restitutie van (een gedeelte van) het lesgeld.

7 Als een cursus niet door kan gaan (minder dan het minimum aantal deelnemers) neem ik contact met je op.

Misschien kun je nog een andere cursus kiezen. Als je dit niet wilt krijg je het cursusgeld teruggestort.

8 Als een cursus volgeboekt is, kan ik je als ‘reserve’ noteren of kun je een andere keus maken.

Lukt dit niet dan stort ik het bedrag terug op je rekening.

9 Neem in ieder geval contact met me op als je een vraag over de inschrijving of de spelregels hebt.

Ben je geïnteresseerd en enthousiast om mee te doen?

Ik hoor dan graag van je. Tot ziens bij een van de cursussen!