1 april 2016: lente!

Wat een heerlijk weer! Zonnetje, weinig wind, lekkere temperatuur. En overal kwinkeleren de vogeltjes, en ze vliegen af en aan met takjes en mos. Dit klinkt heel cliché, maar het is echt waar!

Moet ik nu in de tuin werken? Jazeker, maar even met een grote pot thee op mijn terras genieten, moet ook!

Mijn terras is omringt door de “kleine” kruidentuin, waar veel soorten vaste planten staan. Daar moet nog veel gras en mos worden weg gepeuterd. Nu het zulk lekker weer is, groeit het gras opeens heel hard, dus daar zal ik wel werk van moeten maken. Maar vandaag nog even niet. Volgens de biologisch-dynamische zaaikalender, die ik altijd raadpleeg als ik kruiden ga oogsten of verwerken, is het vandaag niet zo’n gunstige dag om in de grond te gaan wroeten. Dan doe ik dat morgen maar. Bovengronds is er ook genoeg te doen: ik heb de kiemplanten van Echinacea angustifolia en van Stevia uit een zaaibakje overgeplant in potjes, zodat ze de ruimte krijgen om uit te groeien. Nu het weer zo veel beter is, heb ik ze bovendien in de tunnelkas gezet. Zo kunnen ze vast wat wennen aan andere omstandigheden. Pas als het ‘s nachts niet meer kan vriezen, ga ik ze echt buiten uitplanten.

Trouwe volgers van dit blog weten nog, dat ik op 31 januari in een bakje in de warme keuken, nog meer bijzondere planten heb gezaaid. Het meest apart was wel de beredruif. De zaden van deze plant moesten eerst een paar maanden in nat zand geweekt en geroerd worden, voordat ze kunnen kiemen. Om te kiemen hebben ze dan bovendien ook nog lage temperaturen nodig. Ik heb trouw twee maanden lang elke dag het zand omgeroerd en regelmatig opnieuw nat gemaakt. Vandaag heb ik het in de koelkast gezet. Daar moet het zaad nu gaan kiemen! De zaden zien er wel een beetje anders uit dan toen ik ze kurkdroog uit het zakje haalde, dus ze hebben in elk geval wel wat water opgenomen… Ik ben benieuwd.