1 augustus 2015

Toen ik vorige week de tuin stond te schoffelen, verdween opeens mijn rechtervoet tot over de enkel in de grond. Er zat een groot gat, duidelijk een gang. Ik stond me nog te verbazen (en de schade aan mijn rug af te tasten) toen er uit het gat een klein konijntje opdook. Aha! Dat zijn dus de onverlaten, die mijn planten uitgraven en als vandalen tekeer gaan op de tuin. Hij keek me een poosje aan met zijn grote donkere ogen en ging er toen als een haas vandoor (!). Even later dook er nog één op. Daar sta je dan. Het meest schadelijke dier op de tuin kijkt je aan met het meest snoezige koppie dat Moeder Natuur heeft uitgevonden. Hoe kun je daar nou boos op worden?

De volgende dag raasde de zwaarste zomerstorm sinds mensenheugenis over het land. Nou ja, dat viel hier in het oosten nogal mee hoor. Er is heus wel wat schade, vooral aan de hogere planten (ik heb een leuke collectie dahlia’s waarvan sommige finaal zijn geknakt), maar de kruidenplanten trekken zich hier niets van aan. Ze staan misschien wat schever op hun stelen dan vóór de storm, maar ze bloeien net zo vrolijk verder.

De hele week heb ik in de startblokken gestaan om de bloemen van goudsbloem en Sint-Janskruid te gaan plukken. Telkens als ik dacht: nu zijn ze droog genoeg, kwam er weer een bui. Pas gisteren kon er weer geplukt worden. Geen probleem hoor, ik heb al heel veel kunnen oogsten en de zomer is nog lang, dus er komen nog genoeg droge dagen. Wat tussen de buien wel ging was het oogsten van munt voor de mintsiroop. Die wordt in water verwerkt, dus een druppeltje meer of minder maakt niet zo veel uit. Al heb ik de kruiden dit keer wel moeten wassen, omdat er wat opgespat zand aan zat.

Morgen sta ik voor het eerst op de Sonsbeekmarkt in Arnhem. Daar heb ik zin in! Dat is een hele leuke markt en ook heel goed bezocht, in het mooiste park van Nederland.