1 juli 2017

Deze week viel er eindelijk weer echte regen. Er lijkt een einde te zijn gekomen aan een lange periode van droogte, met bovendien hele hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De plotselinge val in temperatuur was voor sommige planten wel even schrikken, maar daar staat tegenover dat het water ze heel goed doet.
De smeerwortel is flink aangetast door meeldauw. Deze schimmelaantasting vind je vooral op behaarde bladeren, omdat die het water van de regen of de dauw langer vasthouden. Het vochtige milieu op de bladeren stimuleert de groei van de schimmel. De smeerwortel heeft zijn beste tijd nu wel gehad. De meeste planten zijn uitgebloeid, al zie je ook nog steeds her en der in het bed nieuwe planten met nieuwe bloemen verschijnen. Fijn voor de hommels.

De hommels hebben het erg naar hun zin in de kruidentuin. Niet alleen de smeerwortel wordt druk bezocht, ook de phacelia gonst van de insecten. Eerst waren het vooral hommels, maar nu hebben ook de bijen de weg naar de phaceliabedden gevonden. Mooi om te zien dat de bijen op de phacelia ook stuifmeel verzamelen. Dit dragen ze in klompjes aan hun achterste stel pootjes, en in het geval van phacelia is dit stuifmeel diep donkerpaars, bijna zwart. Opvallend, omdat stuifmeel meestal geel of wittig van kleur is. De bijen gebruiken stuifmeel vooral als eiwitrijk voedsel voor hun larven.

De cirkelvormige tuin begint nu steeds meer op een “medicijnwiel” te lijken. Of op een taart, met twintig taartpunten in allerlei kleuren. Er is het groen van de Marokkaanse munt, het grijsgroen van de smeerwortel, en heel prominent aanwezig het cyclaam van de bloeiende Echinacea purpurea. Hij staat er prachtig te wezen met echt heel veel bloemen. De kleinere Echinacea angustifolia bloeit iets bescheidener, met lila bloemen. Lila is ook een sterk aanwezige kleur in het “medicijnwiel”, maar dan van de phacelia. Geen medicinale plant, alleen bedoeld om de lege plekken op te vullen waar nog geen Echinacea angustifolia groeit (omdat ik nog niet genoeg planten heb; ik hoop ze later in het jaar weer te kunnen scheuren, om het bed iets voller te planten). Verder zijn er vier taartpunten die nu oranje beginnen te kleuren: de goudsbloemen zijn aan hun bloei begonnen. Ik heb ze al een paar keer doorgeplukt om de bloemen te verwerken tot huidolie. Ook het Sint-Janskruid is keurig netjes met Sint-Jan (24 juni) begonnen met bloeien en kleurt nu twee taartpunten geel. Ook deze bloemen gaan in olie.

Het werk in de tuin bestaat dus in deze tijd vooral uit plukken: dagelijks, als het weer het toelaat – de bloemen moeten droog zijn – pluk ik de open bloemen van goudsbloem en Sint-Janskruid. Verder is het alleen een kwestie van onkruid onder controle houden door regelmatig schoffelen of her en der wat uittrekken. Niet zo veel werk dus.