10 maart 2017: voorjaar?

Je kon het deze hele week merken: het voorjaar komt er aan.

Klein hoefblad

Klein hoefblad bij zonneschijn

Jonge brandnetel

Tussen de regen door stak het bloempje van klein hoefblad zijn kopje boven de grond, en de eerste nieuwe brandneteltoppen hebben ook al van zich laten horen (en voelen…). En gisteren was het opeens prachtig weer, met een gevoel van lente in de lucht. De vogels zingen er op los, de kippen leggen weer bijna elke dag een eitje, het gras wordt weer groen. Het tarwegras, dat we in september hebben gezaaid op het perceel naast de kruidentuin, is nog veel groener. Ik ben er een keer overheen gelopen om wat houtas uit de kachel over het land te strooien en ik moet zeggen: het staat er veelbelovend op. Houtas, mits van schoon, ongeverfd hout, is rijk aan mineralen. Als je het dun uitstrooit is dat een mooie verrijking voor de bodem. Je moet het niet te dik strooien, omdat dan plaatselijk het zoutgehalte van de bodem te hoog kan worden. Dat is niet goed voor het bodemleven. We hebben deze week ook een karrevrachtje runderstalmest opgehaald bij boerderij Ruimzicht; mooie biologische stalmest. Gezonde voeding voor het bodemleven. Een kruidentuin heeft niet zo veel bemesting nodig, omdat je in feite niet zo veel kilo’s organisch materiaal afvoert. Op de meeste bedden pluk ik alleen de bloemen. Waar ik hele planten oogst, zoals bij basilicum, is het wel goed om wat materiaal terug te geven aan de bodem. Zo sluiten we de kringloop.

De grote klus die de komende weken op het programma staat, als het niet regent, is het wieden tussen de vaste planten. In de loop van de winter, en vooral de laatste natte weken, is er veel onkruid komen staan. Het gaat vooral om vogelmuur, kamille en gras, allemaal zeer goed bestand tegen vorst. Bovendien staat er erg veel mos op mijn kleine kruidentuin. Op zich niet zo erg, maar het verdrukt de sleutelbloemen en het Onze-Lieve-Vrouwe Bedstro, twee vroege planten die ik juist nu graag wat ruimte wil geven. Dus ik zal er maar wat mos tussen uit trekken.

Intussen heb ik de nieuwe druk etiketten binnen, en ze zijn erg mooi. We hebben het ontwerp wat verbeterd. De smeerwortelzalf van februari heb ik gisteren gezeefd en afgevuld, en direct van de nieuwe etiketten voorzien. Ik had ook nog een doosje brandnetelzalf staan zonder etiketten, en die zijn nu ook voorzien.

Nieuwe etiketten

Een reactie op “10 maart 2017: voorjaar?
  1. Arnout Bos schreef:

    Zien er mooi uit die etiketten! Heerlijk dat voorjaar, afgelopen dagen ook weer heerlijk kunnen genieten 🙂