10 november 2015

Op tien november staat hier het driekleurig viooltje nog volop te bloeien. Ik heb ook nog een paar goudsbloemen in bloei zien staan, en zelfs een rode zonnehoed. Een paar weken geleden verplant, en nu al in bloei. Het weer is ook zo zacht!

Ik liep eigenlijk de tuin in om te zoeken naar een bloemetje van smeerwortel. Er stond er nog precies eentje. De smeerwortelzalf nieuwe oogst is klaar! En dat is goed nieuws, want ik heb daar de laatste tijd veel vraag naar gehad. En dus veel mensen moeten teleurstellen. Opmerkelijk, omdat ik vorig jaar echt wel veel smeerwortelzalf gemaakt had. Eerdere jaren hield ik die meestal over, maar nu wil iedereen hem hebben. Terecht natuurlijk, het is heel fijn spul. En een prachtige plant, die hier volop in het wild voorkomt. Al sinds mensenheugenis bekend en gewaardeerd om zijn geneeskracht. Fijn dat de mensen dat niet allemaal vergeten zijn…

Ik heb bovendien, na heel lang zoeken op het internet, een mooi zalfpotje gevonden, dat plat genoeg is om door de brievenbus te passen. Dat maakt het versturen van zalf een stuk goedkoper. Het is een kunststof potje, waar officieel maar 25 ml in past. Ik heb het uitgeprobeerd: als ik ze tot de rand vul, zit er bijna 35 ml in! Mijn standaard hoeveelheid van 30 ml kan er dus makkelijk in. Dat moest op de foto, liefst met een bloemetje van die prachtige plant er bij. Mooie aanleiding om toch nog een keertje de tuin op te gaan. Daar heb ik verder voorlopig niet zo veel te zoeken.