12 augustus 2015

Halverwege de zomer duikt op de tuin altijd wel ergens meeldauw op. Meeldauw is een schimmel, die de bladeren van planten aantast. Zoals alle schimmels houdt ook deze van vochtige omstandigheden, en ook van warmte. Vandaar dat de zomer zijn seizoen is. Als een plant behaarde bladeren heeft, glijdt het regenwater er niet zo gemakkelijk vanaf. Daardoor ontstaat een vochtig klimaat op het blad. Je ziet meeldauw dan ook vooral bij behaarde bladeren, zoals de wollige munt.meeldauw op wollige munt

Nou ligt de wollige munt daar niet wakker van, hoor. Misschien groeit hij ietsje minder hard, maar dat maakt niks uit. Voordat de meeldauw opdook, is de munt al zo enorm gegroeid en heeft zich uitgebreid over een flink stuk grond, dat een beetje minder groei geen probleem is. Natuurlijk kan ik de aangetaste bladeren niet oogsten, maar de pas ontvouwen blaadjes aan de top van elke stengel zijn meestal nog schimmelvrij, dus die kan ik wel plukken. Samen met andere soorten munt (kruizemunt, Marokkaanse munt en pepermunt), die allemaal glad blad hebben en nog kerngezond zijn, gaan ze in de mintsiroop.

Ook de pluk van goudsbloemen en Sint-Janskruidbloemen gaat gestaag door. Er is nog altijd een ware zee van oranje op de kruidentuin.