12 juli 2015

Na de eerste hittegolf van het jaar volgden een paar koele dagen met regen. De regen doorbrak mijn vaste ritme van elke ochtend goudsbloem en Sint-Janskruid plukken. Je kunt geen natte bloemetjes plukken.

De goudsbloem zat daar niet mee. Door de regen zijn de planten lekker opgeknapt en ik heb er meer lintbloemen van afgehaald dan ooit eerder. Door de koelte zijn de bloemen ook frisser van kleur, en dat is goed voor de zalf: die wordt er mooi oranje van.

Bij het Sint-Janskruid deed zich vrijdagochtend een vreemd fenomeen voor. Alle bloemetjes vertoonden witte vlekken. Alsof de gele kleur er uitgehaald was. Ik heb dit nog nooit eerder gezien. Maar ik heb ook nog nooit eerder gehoord van een nacht in juli met vorst aan de grond. Volgens mij had het niet echt gevroren, maar het was wel heel koud geweest. Ik heb deze bloemetjes maar laten staan. Voor de Sint-Jansolie wil ik alleen puntgave bloemen die doortrokken zijn van de zon. De planten zitten nog vol met knoppen, dus de volgende ochtend waren er, in de zon, weer volop nieuwe bloemetjes te plukken.