14 mei 2016: Onze Lieve Vrouwe

In de maand mei bloeit het Onze Lieve Vrouwe Bedstro. Wat een geweldige naam voor zo’n klein en teer plantje! Daar zit een verhaal aan vast. De maand mei is in traditionele katholieke kringen de tijd om extra aandacht te besteden aan Maria, de moeder van Jezus. De Heilige Maagd, de Moeder van God. Niet zo vreemd dat men de maand mei koos, om aan haar te wijden. Nu de hele natuur weer tot leven komt en vogels massaal jongen aan het grootbrengen zijn, is het niet zo gek om stil te staan bij de kracht die leven voortbrengt, oftewel Moeder Aarde. Ongetwijfeld gebeurde dat al lang voordat het christendom in deze streken ingeburgerd raakte. Maria is de christelijke tegenhanger van de oudere moedergodinnen.
Het plantje Onze Lieve Vrouwe Bedstro bloeit in de maand mei met zeldzaam sneeuwwitte bloemetjes, wat natuurlijk deed denken aan maagdelijkheid. Het plantje is dus dubbel geassocieerd met de Heilige Maagd. Het is een teer plantje, met dunne hoekige stengeltjes en fijne blaadjes, die in kransjes om de stengel heen staan. De latijnse naam is Asperula odorata.

Onze Lieve Vrouwe Bedstro

Onze Lieve Vrouwe Bedstro


De naam “Bedstro” heeft een heel wat praktischer achtergrond. OLV Bedstro bevat een stofje dat heel sterk en zoet geurt. Het heet coumarine (of cumarine) en wordt pas actief als de plant verwelkt of droogt. Het verse plantje geurt vrijwel niet, maar als je hem plukt en even laat liggen, komt de zware, zoete geur vrij. Vroeger gebruikte men dit kruid om de strovulling in de matrassen lekker te laten ruiken. Zo hoopte men de luizen en bedwantsen op een afstand te houden. Bijkomend voordeel is nog, dat deze geur de slaap bevordert. Om die reden doe ik al jaren wat gedroogd OLV Bedstro in mijn kruidentheetje-voor-het-slapen-gaan. Het smaakt ook niet slecht. Coumarine is één van de sterkste pijnstillende stoffen die we kennen uit de plantenwereld. Thee van OLV Bedstro kan dan ook worden gebruikt bij hoofdpijn. Het drogen van OLV Bedstro is een uitdaging: als het ook maar even verkeerd gaat, wordt het kruid zwart en onaantrekkelijk. Gelukkig heb ik mijn nieuwe droogkast op de tuin staan. In deze droogkast is het kruid in twee, hooguit drie dagen knisperig droog, zonder iets van zijn kleur te verliezen.

Ik kon het deze week niet laten, ook wat viooltjes te plukken en drogen. Ze zijn zo prachtig! Geen idee wat ik er mee ga doen. Gewoon als kleuraccent toevoegen aan een kruidenthee waarschijnlijk. Ik heb al een paar jaar geen kruidenthee meer kunnen maken, omdat de droogkast kapot was. Nu het weer kan, ga ik spontaan weer aan het plukken. Het is zo zonde om al die mooie kruiden niet te plukken en bewaren!
Verder heb ik van het mooie weer geprofiteerd om de tuin flink te schoffelen, zodat de onkruiden weer op achterstand gezet zijn. Over een paar weken houden we Open Tuin (4 en 5 juni), dus dan moet alles er piekfijn bij liggen. En nu het weer wat kouder is, heb ik bovendien de brandnetelzalf afgemaakt. Na ruim vier weken dagelijks roeren, is de zalf nu gezeefd en in potjes gegoten. Van de verse, groene brandneteltoppen is niets anders over dan slappe, uitgewrongen bruinige flieders.

Wat er over blijft van de brandnetels

Wat er over blijft van de brandnetels