16 april 2016: voorjaarswerk aan de winkel

Het voorjaar is volop losgebarsten, en daarmee een heleboel werk op de tuin. Gelukkig waren de omstandigheden deze week ronduit ideaal (en dat zul je niet gauw horen zeggen, in de land- en tuinbouw!). Eerst hadden we twee droge en zonnige dagen, met verrassend hoge temperaturen. De uitgelezen gelegenheid om alle bedden eens flink door te schoffelen. Schoffelen is het meest effectief onder deze omstandigheden. In feite heb ik hier de methode toegepast, die in vakjargon “vals zaaibed” wordt genoemd. Ik heb een paar weken geleden al de zaaibedden klaargemaakt, met de frees en de hark. Daarna een paar weken niets gedaan. In die tijd is een heleboel onkruidzaad, dat onvermijdelijk in de grond aanwezig is, gaan kiemen. Deze kiemplantjes heb ik nu weg geschoffeld. Het zaaibed heeft nu een heel klein beetje minder onkruidzaad in voorraad. Daar hoop ik later in het jaar nog plezier van te hebben.
Na de droge schoffeldagen kwam er een dag met regen. Dat is mooi, want ik moest nodig op zoek naar de overlevende arnicaplanten, om die te verplanten naar hun nieuwe bedden. Dat is gelukt! Ze waren soms moeilijk terug te vinden, omdat het onkruid in de rijen groter was dan de arnicaplantjes, maar het is me toch gelukt. Ik schat dat ongeveer een derde van de planten de winter niet heeft overleefd, maar dat betekent ook dat twee derde er nog wel is! Ik heb ze netjes op rijtjes uitgeplant op de nieuwe bedden, voorzien van een kapje van kippengaas tegen de konijnen (geen idee of die arnica lusten, maar ik neem liever geen risico) en begoten met regenwater.
In de “nieuwe” kruidentuin komen in totaal 20 bedden, waarvan er vier bestemd zijn voor arnica. Drie daarvan zijn nu beplant. Het vierde bed zal moeten wachten tot ik de planten opnieuw kan scheuren. Voorlopig moeten ze maar eens gewoon lekker gaan groeien en bloeien! (De arnicazalf van vorig jaar is al een tijdje schoon uitverkocht; er is dringend behoefte aan méér).
Van de 20 bedden is nu ruim de helft ingeplant of -gezaaid. De meeste planten zijn vaste planten, dus die blijven voorlopig op deze plek staan. Alleen de goudsbloem en kamille zijn eenjarig en moeten elk jaar opnieuw gezaaid worden. Ook dat heb ik deze week gedaan. Je hebt nog steeds een beetje fantasie nodig om het resultaat vóór je te zien, maar ik kan me er echt op verheugen. Het wordt een hele mooie tuin!

 

de arnicaplantjes netjes op een rij

de arnicaplantjes netjes op een rij

 

 

 

 

 

 

 

 

Intussen gaat de brandnetelpluk gewoon door!

brandnetel klaar voor de droogkast

brandnetel klaar voor de droogkast

Een reactie op “16 april 2016: voorjaarswerk aan de winkel
  1. Saskia Juijn schreef:

    Wat een heerlijke blog weer, Thea! Ik geniet ervan om te lezen wat je allemaal doet in je tuin en zie het ook een beetje voor me. Ik ben nu al nieuwsgierig naar hoe het er over een paar maanden allemaal bij staat. Ik kom dan zeker even langs om te kijken! Hartelijke groet, Saskia