17 augustus 2015

Ik zit nu al twee dagen naar buiten te kijken, waar de regen gestaag en onophoudelijk neervalt. Even niet plukken of wieden. Het zou een goed moment zijn om nieuwe planten uit te planten, omdat ze vanzelf water krijgen. Maar het trekt me even niet zo aan…
Deze hoeveelheden neerslag zijn goed nieuws voor de moerasplanten. Sommige geneeskrachtige planten groeien van nature op natte plekken, het liefst met de voeten in het water. Denk maar aan moerasspirea. Toen ik twintig jaar geleden mijn kruidentuin begon aan te leggen, heb ik speciaal voor deze planten een grote kuil gegraven. De dakgoot van onze woning lieten we er in uitmonden, evenals de daken van de schuren en de hele oprit. Jarenlang stond deze kuil een groot deel van het jaar vol water. Om de kuil heen plantte ik de moerasplanten. Moerasspirea en valeriaan op de eerste plaats, maar ook smeerwortel, kruizemunt en helmkruid voelen zich hier prima thuis.
De laatste jaren is het veel droger, en staat er maar een korte tijd water in het poeltje. Met het soort regen dat we nu hebben, kon hij wel weer eens vol lopen. Morgen even gaan kijken!