17 februari 2017

Half februari is het nog echt wel winter. Maar deze week scheen de zon en bovendien was de maan aan het afnemen; de sapstroom in planten was overwegend naar beneden, naar de wortels, gericht. Een goed moment om smeerwortel op te graven.

smeerwortel terugvinden in de sneeuw

groene puntjes steken boven de grond uit

kruiwagen (kruidwagen?) vol smeerwortel

hele rij opgegraven

Dat er nog sneeuw lag en dat de bovenlaag van de grond nog bevroren was, mocht de pret niet drukken. Ik heb een kruiwagen vol smeerwortels opgegraven. Echt ongelooflijk hoe goed die zijn gegroeid! Als je bedenkt dat ik een jaar geleden kleine stukjes wortel in de grond stopte… De hele zomer hebben de smeerwortelbedden er prachtig bij gestaan, met veel blad en veel bloemen. Onder de grond zijn enorme wortels ontstaan. Niet alleen lopen de wortels heel diep de grond in (veel dieper dan de spade reikt), ze zijn bovendien erg dik. Ik ben gewend aan smeerwortels van een vinger dik, soms een duim dik, maar nu heb ik er opgegraven van vier cm doorsnee! Ik heb de kruiwagen meegenomen naar de regenton en het ergste zand van de wortels afgespoeld met regenwater (brrr… daar stond nog ijs op!). De rest heb ik lekker warm binnen gedaan: wassen, drogen en in kleine stukjes snijden. Het is warempel gelukt zonder blaren op mijn hand te krijgen van het hanteren van het grote mes. Nu staan er in de werkkamer weer twee au-bain-marie pannen met smeerwortelzalf te trekken. Gelukkig: weer elke dag iets te roeren; ik miste het geluid van de pannen die in- en uitschakelen en de geur van gesmolten zalf…

Nog een klus die gebaat was bij de stand van de maan, én het prachtige weer dat we deze week hebben gehad: ik heb een nieuw berkenbosje aangeplant. De boompjes komen uit een natuurgebied in de buurt, waar spontane zaailingen van berk en lijsterbes de heide dreigen te overwoekeren. Die boompjes moeten daar weg. Ik heb er een heleboel uitgeplant (ongeveer 400 stuks!) in een dicht plantverband (onderlinge afstand 55 cm). Dat moet er voor zorgen dat de boompjes mooie rechte stammen gaan vormen en gelijk opgroeien. Nu maar hopen dat het wel allemaal berken zijn! In de winter, zonder blaadjes, valt het nog niet mee om zulke jonge boompjes met zekerheid te determineren. Best mogelijk dat er ook her en der een lijsterbes of nog iets anders tussen staat. Maar ach, daar hebben de vogels dan weer plezier van….

 

Nu regent het, zodat de boompjes water krijgen. Met dit weer ga ik maar weer binnenshuis aan het werk. Daar is ook genoeg te doen. Ik ben bezig een cursusprogramma op te zetten en moet nog een PR-campagne ontwikkelen om de cursussen onder de aandacht te brengen (zegt het voort!) (kijk op www.betula-kruiden.eu/kruidenworkshops-en-cursussen). Bovendien raken de etiketten voor de zalven en oliën op. Nieuwe etiketten worden nu ontworpen (ze worden heel mooi!) en binnenkort gedrukt. Er komt nu ook een streepjescode op, zodat winkels mijn producten gemakkelijker kunnen opnemen: ze zijn klaar voor de scan kassa. Daarbij ben ik, als vrijwilliger, aan het werk voor de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (www.fyto.nl en www.infofyto.nl). Ik interview leden van de vereniging, die in de praktijk met kruiden werken of er onderzoek naar doen. Heel interessant en leuk om te doen!

Een reactie op “17 februari 2017
  1. Schaduwwinkel.nl schreef:

    Druk bezig geweest zo te zien! Ondanks de winter valt er altijd nog genoeg te doen in de tuin, ik ben zelf ook bijna ieder weekend wel lekker bezig. Groet Maarten