17 juni 2016: kamille

Begin deze week heb ik de laatste flessen vlierbloesemsiroop gemaakt. De vlier is (hier in elk geval) uitgebloeid, dus dat zit er weer op. Inmiddels bloeien er heel veel andere bloemen, die geplukt willen worden. De boerenjasmijn die heerlijk geurt. Ik pluk de bloemen en droog ze, om ze later in een kruidenthee te gebruiken. De eerste goudsbloemen en de kamille bloeien nu ook: een feest van kleur op de kruidentuin. Nu weet ik dat de zomer begonnen is.
Vorige week was het droog weer en heb ik de tuin nog een keer flink door geschoffeld. Deze week regent het weer veel. Prima omstandigheden voor plantengroei, en dat is te zien. Alles groeit en bloeit uitbundig.kamille

Ik heb het bed kamille donderdag doorgeplukt. Het telen van kamille is een makkie: het zaait zichzelf en groeit uitbundig. Het plukken van de bloemetjes is wel een hele klus. De bloemetjes zijn klein en groeien chaotisch door elkaar. Het kostte me anderhalf uur om een bak vol te plukken, genoeg voor een 5 liter pot kamille olie. Soms vragen mensen me om kamille te drogen voor thee, maar dat doe ik niet. Het plukken is gewoon te veel werk. Ik weet niet hoe andere kruidenbedrijven dat doen. Schoolkinderen laten plukken? Machinaal? Ik zie in elk geval vaak matige kwaliteit in de zakjes gedroogde kamille in de handel: alsof ze alle bloemen in één keer hebben afgerist. Er zitten dan altijd ook rijpe bloemen bij, die tijdens het drogen zaad vormen. Dat wil ik niet. In mijn kamille olie gaan alleen goede kamillebloemen.
Het maken van de olie vergt ook wel wat aandacht. Omdat kamillebloemen hol zijn, blijven ze drijven op de olie. Ik moet ze vaak omroeren om ze goed onder de olie te houden. Langzaam zie je de bloemetjes verzadigd raken van olie. Dan gaan ze alsnog naar de bodem van de pot zakken, en hoef ik niet meer zo vaak te roeren. Na drie weken is alle vocht uit de bloemetjes verdampt en kan ik de olie zeven.
De olie is heerlijk als huidverzorgingsmiddel, zeker bij een gevoelige of droge huid.
Ik ben zo iemand bij wie eigenlijk altijd een liedje door het hoofd speelt. Als ik kruiden plukt, kies ik altijd een passend liedje uit. Bij het plukken van de kamille was dat “God help the outcasts” (uit de musical De klokkenluider van de Notre Dame), want dat hadden we de avond tevoren met mijn koor gezongen. Ik vond het wel bij kamille passen. Kamille is een moederplantje (latijnse naam: matricaria van “mater” = moeder) dat wil zorgen voor alles wat zwakker is.