17 maart 2016

Wat een goddelijk weer vandaag! Het water is weggetrokken, alle delen van de tuin zijn weer goed begaanbaar. Ik ben deze week met twee klussen bezig geweest. Ik heb elke dag een uur geharkt: met de hark de gefreesde grond op het nieuwe stuk tuin enigszins glad gemaakt en tegelijk een heleboel pollen onkruid, die net onder de oppervlakte zaten, er uit gewipt. Die pollen heb ik, zonder er verder naar om te kijken, een paar meter opzij gegooid. Ze vielen in de volle zon op droge grond, en elke nacht vriest het een paar graden. Daar hebben de meeste onkruiden niet van terug. Hoe minder materiaal ik van de tuin af moet voeren, hoe liever het me is. Tenslotte is het allemaal organisch materiaal, dus voeding voor het bodemleven. De eerste helft van de nieuwe kruidentuin is nu plant- en zaaiklaar. Dat harken is best zwaar werk, en erg scheef voor de rug. Vandaar dat ik het niet langer dan een uur per dag wil doen. Gewoon elke dag een stukje, en dan kom ik heus wel een keer rond. Hetzelfde geldt een beetje voor het wieden tussen de vaste planten: op de knieën (met een kussentje!) en peuteren maar. Ook hier doe ik elke dag een stukje, en de tuin knapt al aardig op. En dan het goede nieuws: nu het water weg is, heb ik in elk geval al weer levende echinaceaplanten gevonden. De wortels steken een klein beetje boven de grond uit, en daarop zie ik hele kleine roze puntjes. Een teken van leven! Van de arnica nog geen spoor, maar het is ook pas maart…