17 november 2015

Het is nu volop herfst, de bomen worden kaal en bovendien regent het elke dag, en het waait ook nog eens flink. Geen werk op de tuin, gelukkig! Ik heb deze week iets heel anders gedaan, wat niet zo veel met de kruiden te maken heeft: zuurkool maken. Wie wel eens op de tuin is geweest deze zomer, heeft kunnen zien dat er ook een rijtje spitskolen stond. Dit zijn in feite filderkolen, een speciaal spitskoolras dat gebruikt wordt om er zuurkool van te maken. En zuurkool is zo’n bijzondere groente, zo boordevol vitaminen, mineralen en levende probiotica, dat je het gerust een gezondheids-superfood mag noemen. Dat maak ik dus ook gewoon elk jaar zelf. Het eerste vat ging woensdag open zodat de klanten, in het winkeltje hier op het erf, er vrijdag van konden kopen. Tot mijn stomme verbazing ging het hele vat in twee dagen leeg! Ik heb er zelf nog niet eens van kunnen eten!

Verder houd ik me bezig met bijlezen in de vakliteratuur en plannen maken voor volgend jaar. En natuurlijk twee keer per dag roeren in de olie- en zalfpotten die nog staan te trekken…