17 november 2016: klaar voor de winter

Ik heb deze week de laatste werkzaamheden voor de winter uitgevoerd in de tuin. Kale plekken grond heb ik netjes bedekt met een dun laagje afgevallen bladeren.

Onbedekte, kale grond staat te veel bloot aan de elementen. Slagregen en hagel zijn schadelijk voor de structuur van de bodem en kunnen er voor zorgen dat kostbare plantenvoeding wegspoelt naar diepere grondlagen, waar de plantenwortels er niet bij kunnen. Met een beetje bedekking bescherm ik bovendien de diertjes, die in de bodem leven. 

Bodembedekking kan in de vorm van levende planten. Helaas heb ik in de kruidentuin op dit moment niet overal levende planten staan. De eenjarige planten zijn al gesneuveld door de nachtvorst en sommige vaste planten heb ik uitgegraven om de wortels te oogsten. Gelukkig levert Moeder Natuur elke herfst een grote hoeveelheid prima organisch materiaal gratis en voor niks: herfstbladeren. De meeste laat ik liggen waar ze vallen. Alleen op het gazon en op bestrating is dat niet handig. Daar hark ik de bladeren bij elkaar en voer ze af. 

De afgelopen twee jaar heb ik het herfstblad in aparte composthopen opgezet, om de bladcompost als potgrond te gebruiken. Nu heb ik nog zo veel bladcompost klaar liggen, dat dat dit jaar niet nodig is. Daarom heb ik alle afgevallen bladeren naar de kruidentuin gebracht om ze op de kale plekken uit te strooien. Het moet een dun laagje zijn, zodat wel de regenwormen, maar niet de woelratjes en muizen er beschutting onder vinden. Het blad zal in de loop van de tijd vergaan, en zo nog een klein beetje plantenvoeding aan de bodem toevoegen. Er wordt wel gezegd dat blad van (sommige) bomen te zuur zou zijn, maar dat is echt een fabeltje. 

De kruidentuin is nu klaar voor de winter. 

Een reactie op “17 november 2016: klaar voor de winter
  1. Tuinatuurlijk schreef:

    Zelf heb ik ook al de laatste werkzaamheden voor de winter uitgevoerd in de tuin en dan maar hopen dat de tuin de winter door kan.

    Gr.
    Rob