19 augustus 2016

Deze week eindelijk weer eens echt zomerweer. Dat was genieten! Het bood me bovendien de kans om alles weer eens grondig te schoffelen en wieden, zodat de tuin er nu tiptop bij ligt. Toch zijn veel planten langzamerhand bijna in herfststemming. Het éénjarig Sint-Janskruid is uitgebloeid en bruin geworden. Die planten heb ik opgeruimd, zodat er nu een heel leeg bed is ontstaan. Er zijn ook Sint-Janskruidplanten, die vanuit de wortels nieuwe stengeltjes en bladeren  beginnen te vormen. Die laat ik staan. De plant mag dan officieel éénjarig zijn, in de praktijk blijken deze planten prima te kunnen overwinteren zodat er volgend jaar al vroeg weer Sint-Janskruid in de tuin staat. Ze zullen wel in een ander bed moeten staan: de éénjarig planten schuiven elk jaar een vakje op, zodat de bodem voldoende afwisseling krijgt.
De goudsbloemen en de smeerwortel zijn zo zwaar van het zaad, dat ze breed uitzakken naar de grond.vruchtjes van goudsbloem Onder de goudsbloembedden verschijnen al weer een heleboel nieuwe kiemplantjes. En onder de uitgebloeide smeerwortelstengels verschijnen ook frisgroene nieuwe bladeren. Dat blijft maar groeien! Smeerwortel groeit in de natuur het liefst in slootkanten en natte weilanden, dus hij houdt van nattigheid. Geen wonder dat hij het dit jaar zo goed doet!

Ik ben voorlopig klaar met oogsten. Het enige wat ik deze week nog te oogsten had, was basilicum uit de kas. Een paar weken geleden heb ik voor de lol eens wat basilicumsiroop gemaakt en die is warempel al uitverkocht. Dus dat heb ik deze week nog maar een keer gedaan…

 

En dan is er ook nog dit moois:

bij op zonnebloem

Bijtje snoept van de zonnebloemen

Bijtje snoept van de zonnebloemen