2 juli 2015

Op 28 juni, dus vier dagen na de feestdag van Sint Jan, is het Sint-Janskruid toch nog gaan bloeien. Daarmee is de zomer een feit! En hoe! Bijna direct stomen we door naar de eerste hittegolf van 2015. De zon staat nog op zijn hoogste stand en de dagen zijn lang, dus tel uit je winst. Heel Nederland zucht onder de hitte.

Het Sint-Janskruid vindt dat allemaal prima. Elke dag staan er weer nieuwe zonnige bloemetjes te stralen en het worden er elke dag meer. Ik pluk ze in de ochtend (als het nog niet zo heet is) en doe ze direct in de olie. Het plukken van die kleine bloemetjes is veel werk, maar gelukkig is het maken van deze olie verder heel eenvoudig. Omdat de bloemetjes zelf rijk zijn aan olie, mengen ze goed met de olijfolie en zakken ze al snel naar de bodem van de pot. Ze komen dan niet meer in contact met de lucht, zodat ze niet meer kunnen bedreven. Om de olie uit de bloemetjes te trekken, staan de potten in de volle zon. Langzaamaan kleurt de olie rood.

Inmiddels pluk ik ook nog elke dag goudsbloemen. Ook die trekken zich weinig aan van de hitte. Ze gaan zelfs pas helemaal open, als de zon bijna op zijn hoogste punt staat. Ik ontkom er niet aan in de volle zon te plukken. Goudsbloemen groeien op zo een hoogte, dat je de hele tijd moet bukken om ze te plukken. Op den duur is dat erg belastend voor je rug (zo heb ik ondervonden) zodat het handiger is om op de knieen te gaan liggen. In die houding zitten de bloemen op de goede hoogte om je rug recht te kunnen houden. Normaal vind ik het geen probleem om over de grond te kruipen, maar nu is het zand wel erg heet onder de blote knietjes!