20 juni 2015

De afgelopen drie weken hebben helemaal in het teken gestaan van twee bloeiende planten: kamille en vlier. Ik ben aan de lopende band bezig met het plukken van vlierbloesem en het inmaken van vlierbloesemsiroop. Vanmorgen heb ik de laatste twee potten vol geplukt. Het seizoen is voorbij, de mooiste bloemschermen zin uitgebloeid. In de gang stapelen zich de dozen vol vlierbloesemsiroop op. Niet dat de struiken er nu leeg uit zien: ik kan alleen de onderste pak ‘m beet twee meter plukken; hoger kan ik er niet bij. Dus alle vlierbloesem die boven mijn bereik hangt, blijft vrolijk hangen en vormt bessen. Straks, in de herfst, zakken die bessen vanzelf naar beneden als ze zwaarder worden, en dan kan ik er fijn weer bij!

De kamille is in het wild ook zo ongeveer uitgebloeid. Nu het eindelijk weer eens heeft geregend, ziet het er een beetje triest uit, met al die hangende bloemblaadjes. De kamille in mijn productietuin kwam wat later op gang, zodat ik daar komende week nog wel van kan plukken. Alleen de allermooiste, goed opengevouwen bloemetjes, die nog geen zaad hebben gevormd, zijn goed genoeg voor in de kamille olie. De eerste pot is bijna klaar; ik hoop die de komende week te zeven en af te vullen.

kamille

kamille

kamille olie staat te trekken

kamille olie staat te trekken

De regen was trouwens zeer welkom! Wat was het droog! Als ik maar een paar minuten op mijn knieën in de tuin zat te wieden, zat ik al van top tot teen onder het stof. Zand in je haren, zand in je ogen, zand in je neus. Het lijkt wel de Sahara. Maar één goede bui regen en opeens lijkt het weer mooie, donkere tuingrond. Je kunt de planten nu bijna zien groeien.

De goudsbloemen zijn, met enige vertraging door de kou en de droogte, nu toch begonnen met bloeien. Ik heb nog een keer de rijen zorgvuldig van onkruid bevrijd, zodat de planten de ruimte hebben om uit te stoelen. Elke goudsbloemplant begint met 1 centrale bloem, die meestal heel donker oranje is. Daarna volgen er nog vele, op steeds nieuwe zijtakken van de plant. De timing is in elk geval goed: nu ik geen vlierbloesem meer hoef te plukken, kan de aandacht helemaal naar de goudsbloemen.

Traditioneel begint om deze tijd ook het Sint-Janskruid te bloeien. Sint-Jan valt op 24 juni en markeert het begin van de zomer, en het begin van de bloei van het gelijknamige kruid. Ik ben benieuwd of de planten dat dit jaar ook gaan halen. Ze liggen wat achter op “schema”, door de droogte, maar ook omdat ze in het begin van de lente voortdurend door konijntjes werden uitgegraven. Ik heb steeds nieuwe planten “na” moeten planten, en gaas over de rijen moeten zetten om de jonge planten te beschermen. Konijnen weten heus ook wel wat goed voor ze is, dus er zijn er heel veel op onze biologische tuin!