22 juli 2016: tropenrooster

Deze week was het zo warm, dat ik een tropenrooster heb ingevoerd voor het werk op de tuin. We gaan niet in de volle zon werken als het 30 graden is!
Ik heb deze week hulp van mijn zoon in de tuin. Dat is erg prettig, het schiet allemaal zo veel beter op!

Samen plukken we regelmatig de Sint-Jansbloemetjes door. De olie krijgt in ieder geval genoeg zon! En we trekken op grote schaal onkruid uit…. De composthoop is zo hoog geworden, dat we er een plank tegenaan moeten leggen om er nog op te komen met de kruiwagen. Een nadeel van al dat onkruid op de composthoop is natuurlijk al het onkruidzaad, dat we zo in de hoop krijgen. Niets aan te doen. Er is gewoon te veel materiaal om op een andere manier te verwerken. Ik hoop maar dat het me straks lukt een compostering op gang te krijgen, die veel hitte produceert. Dan gaat het onkruidzaad wel dood. We zullen zien.
De uitgebloeide kamilleplanten die we uittrekken, laat ik liever ter plaatse vergaan. Dan verspreid zich dat zaad in elk geval niet over de hele tuin, maar blijft het beperkt tot het kamille bed.

Met het hete weer heb ik wat extra aandacht moeten besteden aan de arnica planten. (Alweer! Ze zijn toch wel een zorgenkindje…) Arnica houdt niet erg van de felle zomerzon. De zanderige grond op de tuin wordt in de zon erg heet, en de grote bladeren van de arnica liggen direct op het zand in de vorm van een rozet. Ze verleppen waar je bij staat. Gelukkig is er een eenvoudig middel om de planten hier tegen te beschermen: met de gieter langs lopen en het zand rond de plant nat maken. Het koelt dan voldoende af, en wellicht bereikt iets van dat water ook nog de wortels van de plant.

In de kas groeit de basilicum prachtig met dit warme weer. Ik heb opnieuw kunnen oogsten. Dit keer heb ik de basilicumblaadjes in olijfolie gezet om te trekken. De olie die je dan krijgt smaakt heerlijk in slasauzen of pasta.

En dan is er nog een nieuwtje: we hebben weer bijen! Onze bijenstal staat al jaren leeg, een triest gezicht. Nu woont er weer een bijenvolkje, met dank aan Imkerij Mebelder. Ze zijn direct druk aan het af- en aanvliegen met stuifmeel (van de goudsbloemen en kamille) en nectar. Goed zo! Daar wordt het volk sterk van, zodat ze straks goed de winter door komen. Vlak bij de bijenstal groeit een heleboel tijm. We gaan straks takjes tijm in de bijenkast leggen, zodat de zuiverende geur van de tijm de varroamijt (een parasietje) hopelijk op afstand zal houden.bijtje3