24 juni 2016: goudsbloemen

Heerlijk! De goudsbloemen bloeien!

De hele tuin ziet er nu anders uit. De kruidentuin is cirkelvormig, met taartpuntvormige bedden. Van sommige planten, zoals citroenmelisse, heb ik 1 bed aangelegd. Dat is ruim voldoende. Maar van sommige planten heb ik heel veel nodig. Ik heb wel vier bedden vol gezaaid met goudsbloemen, en die staan nu alle vier in bloei.

Het was deze week weer erg wisselvallig weer, met heel veel buien en hoge temperaturen. Daardoor groeit alles heel hard, maar het is wel wat lastig oogsten. Ik moet de bloemen plukken wanneer ze droog zijn, liefst op een zonnige dag direct na het opdrogen van de dauw. Met de kamille (tweede pot kamilleolie staat nu ook te trekken) lukte dat nog wel, maar de goudsbloemen bleven erg lang nat. De bloemblaadjes van goudsbloemen hebben een oppervlak, dat water afstoot. Regenwater blijft er in druppels op liggen. Telkens als die dikke druppels eindelijk waren verdampt, viel er weer een bui. Uiteindelijk werd het gelukkig toch ook een dag mooi weer, en kon ik de bloemen “doorplukken”.

Goudsbloemen heb ik het liefst zo oranje mogelijk. Vooral de eerste bloemen in het seizoen zijn echt knal oranje. Voor de zalf pluk ik alleen de lintbloemen, dat wil zeggen: de oranje bloemblaadjes. Het hartje van de bloem laat ik zitten. Daarna loop ik de rijen nog een keer langs, om al die hartjes alsnog af te plukken. Ik laat ze gewoon ter plekke op de grond vallen. Zo kunnen de planten geen zaad vormen. Daardoor zullen ze langer doorgaan met verse, knaloranje bloemen maken.

Voor de goudsbloemolie gebruik ik de hele bloem. Ook die staat inmiddels te trekken. Met het extreme weer van deze week is het extra belangrijk om veel aandacht te besteden aan alles wat langere tijd goed bewaarbaar moet blijven. Zeker als er onweer in de lucht hangt bederft alles sneller. Ik roer om die reden alle zalven en olien extra vaak om, zodat het vocht uit de planten goed kan verdampen. Tot nu toe gaat het goed.

Vandaag, 24 juni, is de naamdag van Sint Jan. Helemaal volgens het boekje begint het Sint-Janskruid nu ook te bloeien. Die zal ik de komende tijd dus ook regelmatig moeten plukken. De Sint-Jansolie van vorig jaar is bijna op.

 

2 reacties op “24 juni 2016: goudsbloemen
 1. Saskia Juijn schreef:

  Leuke blog weer Thea!
  Ik geniet ook zo van de goudsbloemen in mijn tuin die nu beginnen met bloeien. Prachtige kleur. Ik heb er natuurlijk maar een paar dus vier bedden moet helemaal mooi zijn!
  Bloeien ze aanstaande donderdag nog of heb je ze dan inmiddels allemaal geplukt? Sowieso leuk om dan je kruidentuin te zien!
  Groet, Saskia

 2. Tobias schreef:

  Wat mooi al die goudsbloemen! En de olie ervan die ik van je heb gekocht op de fair in Aalten is ook heerlijk. Bedankt en groeten, Tobias