25 maart 2016: planttijd

Nu het ‘s nachts niet meer vriest, komt het leven op de tuin langzaam op gang. Langzaam, omdat de grond nog wel nat en erg koud is. Maar toch. Hier en daar zie je nieuwe blaadjes te voorschijn komen uit de grond, waar de wortels van vaste planten hebben overwinterd. Op die manier is het mogelijk de vaste planten terug te vinden en op te graven, zelfs op het gedeelte grond dat zo lang onder water heeft gestaan.

De smeer wortel heb ik zo inmiddels allemaal teruggevonden. Smeerwortel is een plant van oevers en slootkanten, dus ik heb er geen moment over getwijfeld dat die de wateroverlast wel zou overleven.

Het was een stuk spannender met de Echinacea purpurea en de Marokkaanse munt. Dat zijn allebei uitheemse planten. Gelukkig blijken ze allebei best tegen een beetje water te kunnen. Ik heb ze bijna allemaal levend en wel terug gevonden. Alleen hier en daar ontbrak er ééntje. Op die plek trof ik dan een kuiltje aan in de grond. Het lijkt er op dat de konijntjes een grotere bedreiging voor de planten waren, dan het water. Nou ja, als het een konijntje de winter door geholpen heeft, heeft zo’n plant toch ook zijn nut gehad.

De echinacea staat inmiddels op het nieuwe bed te wachten op warmer weer, zodat hij kan gaan groeien. Van deze soort zal ik straks de bloemen oogsten, om er tinctuur (aftreksel op alkohol) van te maken. Samen met een tinctuur van de wortels van de andere varieteit van Echinacea (de angustifolia) die ik nu binnenshuis aan het opkweken ben, wordt dat een krachtig middel om de afweer tegen infecties te stimuleren.

De Marokkaanse munt is tegenwoordig heel populair als theekruid. Er zijn wel 2000 verschillende soorten munt, maar dit is wel één van de lekkerste om verse kruidenthee van te zetten. Ik heb een keer in een trendy tentje in Amsterdam zo’n kop verse muntthee gedronken. Ze deden daar wel drie dikke stengels Marokkaanse munt in 1 glas heet water. Belachelijk veel als je het mij vraagt. Maar goed. Dit is een geliefde plant voor mensen die een tuintje of een balkon met plantenbakken hebben, dus ik ga ze niet allemaal in mijn eigen tuin uitplanten (het zijn er veel te veel!), maar ze ook in potjes planten voor de verkoop. Hopelijk kan ik ze dan in mei op markten te koop aanbieden. Dat ziet er gewoon ook leuk uit, wat levend spul in mijn marktkraam!

plantje steekt een herkenbaar rood blaadje boven de grond

plantje steekt een herkenbaar rood blaadje boven de grond

echinaceaplant opgegraven uit natte wintergrond

echinaceaplant opgegraven uit natte wintergrond

netjes langs een lijntje opnieuw geplant

netjes langs een lijntje opnieuw geplant