27 mei 2016: vlierbloesem

De vlier bloeit! Het was even wachten, maar nu is het dan zo ver. De vlierbloesemsiroop van vorig jaar was al een paar maanden totaal uitverkocht, dus ik ben direct aan het plukken geslagen. De eerste flessen staan al weer gevuld met verse vlierbloesemsiroop klaar. vlierbloesemsiroop
En dit is nog maar het begin. De struiken zitten nog helemaal vol met bloemknoppen, dus de komende weken zal ik het heel druk krijgen met plukken en inmaken. Vlierbloesemsiroop moet, afhankelijk van de temperatuur, ongeveer 24 uur trekken en kan dan gefilterd en afgevuld worden. Dat is dus een bijna continue productie, die net zo lang duurt tot alle vlier is uitgebloeid. En tegelijkertijd bloeit dus ook de arnica, die ik regelmatig moet doorplukken. En bovendien begint nu ook de kamille te bloeien. Kortom: het grote plukken is begonnen!

Tussen het plukken door ben ik bovendien flink aan het wieden. De regen van afgelopen weekend heeft de groei een flinke impuls gegeven: alles schiet de grond uit. De gewenste kruiden, maar ook de ongewenste. Ik heb niet voor niets alle kruiden in rijen geplant en gezaaid. Tussen de rijen door kan ik met een grote schoffel in korte tijd heel veel onkruid weghalen. Maar in de rijen moet ik voorzichtiger te werk gaan. Deze week lag ik elke dag een paar uur op de knieën in de tuin, om de onkruiden tussen de kruiden vandaan te peuteren. Daar knapt de tuin erg  van op! Het ziet er nu al een stuk beter uit. En dat moet ook, want over een week is het Open Tuin Weekend! Zaterdag 4 en zondag 5 juni is iedereen welkom om te komen kijken hoe alles groeit. Niet alleen op de kruidentuin, maar ook op de moestuin, de boomgaard en ook de winkel zal beide dagen open zijn. Kijk voor meer informatie op www.dekruudhof.wix.com/dekruudhof of op www.velt.nu/ecotuindagen.