30 april 2016

Door de kou van afgelopen week, is de tuin gedwongen geweest pas op de plaats te maken. Alle ontwikkeling en groei stond even stil. Het enige wat ik tussen de hagel- en sneeuwbuien door heb kunnen doen, is het uitplanten van nieuwe vlierstruiken.
Vlier is een struik die zich bij mensen thuis voelt. Hij hoort traditioneel op elk boerenerf te staan. Ik gebruik van de vlierstruiken alleen de bloesems, waar ik vlierbloesemsiroop van maak. Vorig jaar is de vlierbloesemsiroop totaal uitverkocht geraakt, dus ik zit met smart op nieuwe bloesems te wachten. Er zijn al knoppen te zien, maar nog erg klein!

vlierbloesem in knop

vlierbloesem in knop

De nieuwe kruidentuin heb ik aangelegd in de vorm van een groot vierkant, met daarin een cirkel. De cirkel is verdeeld in 20 taartpuntvormige bedden. Nu is het wel zo dat het perceel land waar de kruidentuin op ligt, helemaal niet vierkantig is. Er schiet aan één kant een flink, driehoekig stuk grond over. Op dit stuk grond heb ik nu een nieuw vlierbosje geplant. De ervaring heeft geleerd, dat vlierstruiken na een jaar of tien wat “sleets” worden. Ze gaan er dan slechter uitzien, worden gevoeliger voor ziekten (bladluis) en bloeien minder.  Mijn oudste struik heb ik twee jaar geleden om die reden helemaal afgezaagd. Hij is vorig jaar weer prachtig uitgelopen met allemaal frisse, gezonde jonge takken. Zo kan hij weer een tijdje mee. Maar het is dus wel zaak om mijn vlierstruiken regelmatig te verjongen. Daarom is een bosje vol piepjonge struiken wel handig. Als mijn huidige bosje, dat een jaar of vijf oud is, ook sleets raakt, heb ik al nieuwe struiken klaar staan om het over te nemen. Vlierstruiken planten is een makkie. Ze maken in het najaar een enorme hoeveelheid bessen, die door vogels worden gegeten en zodoende verspreid. Er stonden volop jonge struikjes in het hakhoutbosje, die ik zo kon uitgraven en verplaatsen.

jonge zaailing van vlier

jonge zaailing van vlier