31 augustus 2015

De zomer loopt zo zoetjesaan op zijn eind. In de natuur zie je dat planten nu hun vruchten en zaden vormen. Op de kruidentuin is het net zo. Bloemen zijn er niet zo veel meer. De goudsbloem en het Sint-Janskruid bloeien nog wel, maar er zitten nu ook heel veel onrijpe en rijpe vruchten en zaden aan. De hele plant ziet er dan anders uit.

Het is de moeite waard die vruchten en zaden ook eens goed te bekijken. De zaden van goudsbloem zijn zo bizar van vorm, dat je dit nergens anders in het plantenrijk ziet. De vruchtjes van het Sint-Janskruid zijn eigenlijk heel decoratief, met hun mooie rode blos. Je ziet ze ook wel eens in boeketten en bloemstukken. Dit zijn dan andere varieteiten van Hypericum, die speciaal gekweekt zijn voor hun mooie grote vruchten.

goudsbloem vrucht    Sint-Janskruid vrucht

Het enige wat in mijn kruidentuin op dit moment nog in volle bloei staat is de rode zonnehoed of echinacea. Die heeft dit jaar door de droogte in het voorjaar een erg trage start gehad, en loopt nog steeds een beetje achter. En zo is er voor de mensen nog steed wat te genieten…

Afgelopen nacht hadden we hier een ware wolkbreuk (45 mm regen in een paar uur) met hagelstenen zo groot als duiveneieren. De kruiden hebben daar weinig last van gehad. Alleen de hele grote bladeren, zoals van grote klis, koningskaars of griekse alant, vertonen veel gaten. Op de groentetuin zijn vooral de grote bladeren van pompoen de klos. En de bonenstaken zijn omgewaaid. Ach, in dit stadium van de groei van al deze planten maakt dat niet zo veel meer uit. Het blad is de motor van elke plant, dus beschadiging van blad leidt tot minder groei, maar zo aan het eind van de zomer is er niet zo veel groei meer nodig. Het is meer de tijd van rijpen.

In elk geval is de grond nu lekker nat, en dat is juist heel prettig om te planten. Vandaag ben ik begonnen met de aanplant van een halve cirkel haag op de grote kruidentuin. Hiervoor gebruik ik diverse struikvormige kruiden, zoals salie, hysop en wijnruit. In de kleine kruidentuin hebben deze planten zich spontaan uitgezaaid. Die zaailingen, die soms al best groot zijn, graaf ik nu uit en ik plant ze op de andere tuin uit. Vanwege de sterke verdamping heb ik wel van alle plantjes veel blad afgeknipt. Nu de eerste dagen water blijven geven (ook al is de grond nat), dan kunnen ze op hun nieuwe plek nieuwe haarworteltjes vormen.

Morgen, als het wat minder heet is, ga ik mijn arnicaplanten scheuren en uitplanten op de grote kruidentuin. Eindelijk!