4 december 2015: de kweekkas

In december is er natuurlijk geen werk op de tuin, maar wel onderhoudswerk aan gereedschap en zo. Op onze tuin staat een kweekkas, opgebouwd uit een stalen geraamte en plastic folie. De folie is afgelopen zomer en herfst erg beschadigd geraakt door de wind. Die hebben we deze week gerepareerd. Om de kas meer windbestendig te maken, hebben we de voorzijde dichtgemaakt met houten planken.
Omdat het allemaal verschillende houten planken zijn, willen we ze wit schilderen. Dat ziet er beter uit. Bovendien helpt het om binnen in de kas zo veel mogelijk licht te behouden. Voor het schilderen heb ik vandaag kookverf gemaakt. Kookverf is de verf die men in Scandinavië van oudsher gebruikt om de houten huizen “kakelbont” te verven. Het is bij mijn weten de meest milieuvriendelijke verf die er bestaat, want hij wordt gemaakt van bloem en lijnolie. In mijn geval zelfs bloem en lijnolie uit biologische landbouw.
En zo stond ik vanmorgen toch weer langdurig te roeren in potten en pannen. Er schuilt kennelijk toch een soort heksje in mij. Nu ik geen zalf of olie meer heb staan, loop ik elke dag langs mijn werkkamer met het gevoel dat ik iets vergeet: het dagelijkse roeren in de potten. Dat heb ik maandenlang gedaan en nu hoeft het opeens niet meer. Afkickverschijnselen.

De eerste laag verf heb ik zojuist aangebracht. Het lijkt echt te werken! Zo meteen de tweede laag, want nu is het nog droog en mooi weer. Ben benieuwd hoe lang deze verf er op zal blijven zitten. In het barre klimaat in Finland schijnen ze de huizen elke drie jaar opnieuw te schilderen. We zullen zien…