5 november 2019

De grote najaarsschoonmaak van de tuin begint langzaamaan vorm te krijgen. Het heeft eindelijk gevroren, waardoor sommige onkruiden (knoopkruid) zonder enige inspanning van mijn kant, verdwenen zijn. Tegelijk zijn ook de Oost-Indische kers en de dahlia’s in een soort snot veranderd, dus mijn “landgoedje” ziet er heel anders uit.

De meeste onkruiden liggen niet wakker van een paar graden onder nul. De vogelmuur heeft grote plakkaten gevormd tussen de planten, en moet met de hand worden verwijderd. Ook grassen tieren welig. Het schoonmaken van de bedden met vaste planten is een klus die met kleine stukjes tegelijk aangepakt kan worden. Steeds een paar bedden, en dan weer een paar dagen ander werk. Het schiet dus niet heel snel op, maar met de nu heersende temperaturen is dat niet erg, want het groeit toch nauwelijks meer. Waar het technisch mogelijk is, ga ik de grond met de tuinbouwtrekker frezen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om kruiden die hardnekkige wortelstokken vormen, weg te krijgen. Hier maak ik gebruik van bij het verhuizen van munt en zilverschoon; planten die zich door de tuin verspreiden met liggende stengels die over de grond groeien op zoek naar een nieuw plekje. Dat nieuwe plekje kies ik liever zelf voor ze uit en op de oude plek maak ik ze met de frees kapot. De voedingsstoffen die in de planten zitten, komen dan beschikbaar voor het bodemleven, en zo indirect voor de nieuwe planten die ik op deze plaats zal planten. Een nieuw bed met munt is al ingeplant, en ook van smeerwortel heb ik al heel wat kleine plantjes in een nieuw bed uitgezet.

Tussen het wieden en verplanten door, ben ik ook nog volop bezig met oogsten en verwerken. In de herfst sterven de bladeren af en trekt de plant al zijn kracht samen in de wortel. Daarom is dit de beste tijd om wortels te oogsten. Het zijn aardig wat planten, waarvan de wortel het beste deel is: kliswortel, echinacea, heemst, adderwortel, helmkruid… Als deze planten zijn nu op hun best, juist nu ze bovengronds bijna onzichtbaar worden. Het oogsten van wortels is heel wat minder idyllisch, dan het oogsten van bloemen of bladeren. Geen zonnige ochtenden en manden vol kleur, maar regenachtige dagen en modder aan de handen! Elke keer graaf ik een kruiwagen vol wortels op, die dan grondig moeten worden schoongemaakt. Daarvoor gebruik ik in eerste instantie een emmer met water uit de regenton. Pas na twee keer wassen in regenwater, gaan de wortels mee naar binnen om verder met leidingwater te worden gereinigd. Slechte stukjes moeten worden weggesneden, al te diepe kronkels worden opengemaakt om alle modder en zand weg te krijgen. Daarna kan de wortel in plakjes worden gesneden om verder te worden verwerkt: sommige gaan in alcohol, sommige in olie en weer andere laat ik trekken in water.

Dit jaar maak ik een nieuw product, waar ik me al een hele tijd op verheugd heb: een speciale kruidensiroop voor pijnlijke, droge hoest. Er zitten drie kruiden in. De eerste twee heb ik elk op hun beste tijd geoogst en verwerkt. Nu het derde kruid, de heemstwortel, ook geoogst kan worden, kan ik de siroop eindelijk afmaken: Kruidensiroop voor de luchtwegen, naar eigen recept. Met smalle weegbree en tijm. Ik ben er best trots op!