6 mei 2016: berkenblaadjes

Het verbaast me elk voorjaar weer, hoeveel verschillende tinten lichtgroen er mogelijk zijn! Wat een feest!
Misschien wel het groenste lentegroen is de kleur van jonge berkenblaadjes. Mijn grote berk is in een paar weken tijd helemaal groen geworden. De blaadjes zijn nu bijna volledig op hun “volwassen” maat, maar nog heel mooi licht van kleur. Dat is het goede moment om ze te plukken.
Jonge berkenblaadjes zijn heel geschikt om er thee van te zetten. Als je verse blaadjes gebruikt, is de thee niet echt lekker. Nogal wrang. Maar gedroogd geven ze een fijne, enigszins aromatische thee. Thee van berkenblaadjes stimuleert de nieren op een rustige, niet agressieve manier. De nieren zijn erg belangrijk om het bloed zuiver te houden. Afvalstoffen worden uitgescheiden in de urine, belangrijke stoffen worden teruggefilterd en zo voor het lichaam behouden. Een goede nierfunctie is essentieel om gezond te blijven.
Behalve met de nieren heeft de berk ook een duidelijke link met de huid. Dat kun je zo wel zien als je naar een berkenboom kijkt: de boom heeft een kenmerkende witte, schilferende schors. Vandaar dat ik berkenblaadjes ook gebruik om een krachtige huidverzorgingsolie te maken. Deze Berkenolie is vooral goed voor de verzorging van droge en schilferende huid. Behalve berkenblaadjes, doe ik er ook goudsbloem, viooltjes, zeepkruid en grote klis in. Grote klis heeft ook dat kenmerkende schilferige wit, in dit geval op de bladeren.
En dus stond ik deze week blaadjes te plukken van mijn grote berk. Voor zover ik er bij kan! De boom is me echt wel boven het hoofd gegroeid, maar gelukkig laat hij zijn takken graag omlaag hangen. Zo kan ik er toch nog bij. Ik pluk altijd elk blaadje waar ik maar even bij kan. Ik hoef niet bang te zijn dat ik de boom er kwaad mee doe. Berken zijn bijzonder vitaal en maken met het grootste gemak gewoon een nieuwe lichting blaadjes aan dezelfde takken. Met een beetje geluk kan ik dus binnenkort nog een keer plukken!
Voor nu staat er een pot berkenblaadjes in olie te trekken, en er liggen berkenblaadjes in de droogkast. Berkenblaadjes drogen heel snel en blijven daarbij mooi groen, dus dat wordt een fraai theetje.

Voor het overige bestond het tuinwerk deze week uit doorschoffelen. De meeste bedden zijn ingeplant of -gezaaid, en nu moeten de planten alleen nog maar groeien. Vorige week lukte dat niet door de kou, maar deze week verwacht ik er heel wat van! Het mag ook wel; nu is alles nog zo klein dat de tuin er nogal kaal uit ziet. En over een week of vier houden we Open Tuin Weekend (4 en 5 juni!!!!), dus dan moet het allemaal wel een beetje groter zijn!