7 oktober 2016: oogsttijd

Het gaat nu snel. De nachten zijn merkbaar korter dan de dagen, en bovendien hebben we deze week een paar nachten gehad die knap koud waren. De planten in de kruidentuin reageren daar op. Ze gaan nu massaal in hun “herfstmodus”. Dat betekent dat de bladeren (en bloemen, als die er nog zijn) nu bruin verkleuren en afsterven. Ik heb nu de kans om wat wortels te oogsten. Dat komt goed uit, want een paar producten zijn vrijwel uitverkocht. Daarom heb ik deze week wortels opgegraven van smeerwortel, zeepkruid en echinacea.
De smeerwortel heeft een fantastisch jaar gehad, met dank aan de overvloedige regen in het begin van de zomer. Smeerwortel houdt wel van nattigheid. Ik heb twee ruime bedden met smeerwortelplanten. Het aantal planten heb ik nooit geteld; ze zijn ook niet meer uit elkaar te houden, omdat het loof helemaal in elkaar is gegroeid. Met drie planten bleek ik al genoeg wortels te hebben, om een portie smeerwortelzalf te maken! Ik heb de planten uitgegraven, zover als me dat lukte. Dat is nooit volledig: er breken stukjes wortel af, die blijven zitten in de grond en gewoon verder zullen groeien. Ik hoef dus niet bang te zijn dat er volgend jaar geen smeerwortel zal groeien op deze plek.
Ook de zeepkruid deed het erg goed dit jaar.zeepkruid in bloei De wortels die ik heb opgegraven zijn mooi roodbruin van kleur. Ik heb ze in een emmertje water gespoeld, om het ergste vuil er af te halen, voordat ze mee naar binnen mogen. Er kwam schuim op het water te staan! Dat betekent dat de zeepkruid doet wat hij moet doen: de oppervlaktespanning van water verlagen, precies zoals zeep dat doet. Je kunt met zeepkruid je haar wassen, of de was doen. Daardoor versterkt zeepkruid in feite altijd de werking van andere kruiden: ze worden beter in je lichaam opgenomen. Iets om rekening mee te houden in mengsels van kruiden. Ik gebruik de zeepkruidwortel in een huidolie, in combinatie met berkenblad, kliswortel, goudsbloem en viooltjes. Een krachtige medicinale olie, die vooral helpt bij schilferige huidaandoeningen.
De wortels heb ik binnenshuis verder schoongemaakt, droog gedept en in stukjes gesneden. Nu zitten ze in olijfolie.zeepkruidolie Ik roer de olie dagelijks om, zodat de waterdamp uit de wortels kan ontsnappen. Over drie weken is de olie doortrokken van zeepkruid, en kan ik ze zeven.

De tuin was inmiddels bedekt met een groen tapijt van pas gekiemde kamille! Nu is kamille een gewenst kruid, maar niet overal en in zulke aantallen. Dus heb ik toch nog maar een keertje geschoffeld. Hopelijk de laatste keer dit jaar. Tenzij het nog weer onverwacht heel warm wordt, kan de tuin zo de winter in. Een dun laagje nieuwe kiemplanten kan geen kwaad, zolang ze niet de kans krijgen om groot te groeien. In feite is zo’n levend groen vloerkleedje heel goed voor de bodem, dus wat er nu nog op komt, zal ik laten staan tot de lente.