9 januari 2016

De kerstvakantie is voorbij en de dagen worden al weer een beetje langer. Bij tuinliefhebbers begint het dan al weer een beetje te kriebelen. Bij mij in elk geval wel. Als het een beetje vriendelijk weer is, wil ik al weer aan de slag buiten. Dat kan natuurlijk helemaal nog niet. De kruidentuin is in rust, en dat moet ook nog even zo blijven. Er kan nog steeds echte vorst komen, en dan heb ik mijn plantjes liever veilig en beschut onder de grond zitten.

Gelukkig heb ik nu ook een kas, waar ik me al een beetje nuttig kan maken. De eerste kruiwagens compost zijn er al uitgereden en in de grond ingewerkt. Hier hoop ik straks de warmteminnende kruiden zoals basilicum en citroenverbena in te telen. Ik wil ook verder experimenteren met het honingkruid, ook wel bekend als stevia. Die heeft het in de winter altijd erg moeilijk. Eens kijken of het klimaat in de kas hem bevalt. Ik heb ook een heleboel ieniemienie kleine lavendelplantjes staan. Die stonden binnen achter een raam, want tegen winterkou zijn ze nog niet opgewassen. Maar achter dat raam kregen ze toch niet genoeg licht. Zonder licht worden planten iel en lang en slap. Ik heb ze ook maar in de kas gezet, daar krijgen ze meer licht. Als het dit jaar nog eens echt winter wordt, kan ik ze nog terug naar binnen halen.

Echt buiten werk bestaat uit opruimen: er liggen her en der nog hopen takken, die afgelopen zomer van struiken en bomen zijn afgesnoeid. Onze vaste takkenril, waar we dit soort spul opslaan (fijn voor de egeltjes) is van lieverlee wat ingezakt. Tijd om die wat te verstevigen en aan te vullen met nieuw materiaal. Straks worden de fruitbomen weer gesnoeid en moet er weer brandhout worden gekapt. Dan blijven er weer een heleboel takken over, dus die takkenril wordt dit jaar vast wel wat hoger en langer. En zo vond ik, aan het einde van de takkenril diep weggedoken op het meest obscure plekje van het hele terrein, een prachtige bloeiende helleborus (dit is toch helleborus? Ik heb niet zo veel verstand van sierplanten)helleborus?

Nieuwe werkplek in de kas

Nieuwe werkplek in de kas