april doet wat ie wil

Na een lange, lange winter was ik laat met de grote voorjaarsschoonmaak van de kruidentuin. Pas deze week, half april, is het me gelukt: ik ben “rond”. De hele kruidentuin is ontdaan van zijn winterse onkruiden en bodembedekkers, en de “gewenste” planten zijn weer overal te zien.
Vorige week stond ik nog te genieten van de bijna bedwelmende zoete geur van het maarts viooltje, dat dit jaar pas in april is gaan bloeien. Deze week vallen we zomaar ineens de zomer binnen. Geen viooltje meer te bekennen. Er bloeit zelfs al lievevrouwebedstro, wat toch echt een mei-kruidje is! Vandaag heb ik de middag binnen doorgebracht, omdat het te heet was om buiten te werken. De zon is ook te fel. En dat terwijl ik nog steeds veel plantjes moet verplanten! Dat ga ik dus echt niet doen bij temperaturen van tegen de 30 graden. Het verplaatsen van planten is altijd een beetje een risico: je beschadigt de microscopische verbinding tussen de worteltjes en de bodem. Dan kan de bodem nog zo vochtig zijn (en dat is ie inderdaad nog steeds), de plant kan dat vocht er dan niet meer uithalen. Een pas verplant plantje heeft altijd vloeibaar water nodig.

Ik heb besloten het verder invullen met plantgoed nog even uit te stellen, ook al is het al ver in april, tot de omstandigheden wat gunstiger zijn. Bovendien is het vanaf zaterdag weer ‘planttijd’ volgens de zaaikalender. Dat betekent dat de invloed van de maan op de sapstroom in planten zodanig is, dat die sapstroom overwegend naar beneden gericht is; naar de wortels dus. Planten kunnen in deze periode gemakkelijker nieuwe worteltjes vormen, en slaan zodoende sneller aan op hun nieuwe plek. Bovendien is het dan waarschijnlijk minder heet en misschien, heel misschien valt er zelfs een keer een buitje regen.

Ik gebruik voor het werk in de kruidentuin al jaren de zaaikalender van Maria Thun. Hier wordt heel uitgebreid in weergegeven hoe de invloed van de maan op de plantengroei van dag tot dag is. Ze wagen zich af en toe zelfs aan weersvoorspellingen, gebaseerd op de beweging van maan en planeten. Voor april van dit jaar hadden ze voorzien, dat er “een warmtetendens” zou zijn. Ik heb nog niet vaak meegemaakt dat de weersvoorspelling in de zaaikalender zo goed uitkwam.

2 reacties op “april doet wat ie wil
 1. Saskia Juijn schreef:

  Wat een leuke blog heb je weer geschreven, Thea! Interessant ook, over wanneer planten te verplanten. En de invloed van de maan.
  Ik had vorige week pas mijn aardbeienbed opgeschoond en uitgeplant. En toen kwamen ineens die hete dagen. Toch maar even goed bewaterd gisteravond.
  Ik vergeet ook steeds dat het nog pas april is. In mijn tuin zijn nog plekken vrij en daar wil ik nog plannen zetten. Maar ja, mei is ‘vaste planten’ maand, dus wacht ik er nog mee? Of is dat puur een commercieel verhaal en kun je in april al heel goed planten in de tuin zetten?
  Maar inderdaad…., april doet wat ie wil.

 2. Thea van Hoof schreef:

  Nee, dat is geen puur commercieel verhaal. Je kunt het je nu niet goed voorstellen, maar tot 20 mei kan het nog vriezen ‘s nachts. Daar kunnen niet alle planten tegen. Zodoende. Het hangt er dus van af over welke plant je het hebt.