Gewrichtsolie

Ik sta nu al een paar jaar regelmatig op een fair of markt, om mijn kruidenproducten te verkopen. Het is vaste prik dat er minstens één keer per dag iemand vraagt, of ik ook iets heb tegen artrose. Dat komt kennelijk erg veel voor.

Artrose is een chronische gewrichtsaandoening, waarbij het beschermende laagje kraakbeen in het gewricht (deels) afgesleten is. Daardoor schuift in dit gewricht bot tegen bot, en dat is heel pijnlijk. Nu heb ik mij met mijn kruiden in eerste instantie gericht op de Eerst Hulp bij Ongemakken: middelen voor blauwe plekken, schaaf- en brandwonden, insektensteken en verstuikingen. Voor zoiets chronisch als artrose had ik niets te bieden. Je kunt artrose niet genezen met een smeersel; in feite kun je artrose op geen enkele manier genezen. Versleten kraakbeen is weg en blijft weg. Tot zover het slechte nieuws.
Ik ben er toch eens in gedoken en heb ontdekt, dat er wel degelijk kruiden zijn die verlichting kunnen bieden bij chronische gewrichtspijn, zelfs bij zoiets naars als artrose.  Er blijkt één kruid te bestaan, dat zelfs een zekere heilzame invloed heeft op de conditie van het kraakbeen: de onvolprezen smeerwortel (Symphytum officinalis) . Bovendien zijn er veel goede ervaringen met Sint-Janskruid bij gewrichtspijn. Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) heeft een heilzaam effect op de lange zenuwen in het lichaam, en kan zo bijdragen aan vermindering van pijn. Bovendien stimuleert het de doorbloeding van de huid en de weefsels onder de huid bij gebruik in de vorm van een huidolie. Zeker in combinatie met etherische oliën, die dit effect nog versterken.

Voor zover ik heb kunnen nagaan, heeft nog niemand geprobeerd deze twee kruiden met elkaar te combineren. Dat heb ik nu gedaan. Een aantal mensen heeft de olie voor me in de praktijk getest en dit jaar heb ik deze olie serieus in productie genomen. “Met gepaste trots” presenteer ik u vanaf heden: Gewrichtsolie.
Het is een mengsel van smeerwortelolie, die ik afgelopen februari heb gemaakt (dan is de smeerwortel op zijn best), en Sint-Jansolie van deze zomer. Sint-Jansolie is pure zonne-energie in een flesje; met de hete, zonnige zomer die we hebben gehad is de olie extra krachtig geworden. Ik heb de olie verrijkt met een compositie van etherische oliën, allemaal afkomstig van biologische landbouw en voorzien van eko-keurmerk: pepermunt, eucalyptus, rozemarijn, jeneverbes en grove den. Het geheel ruikt een beetje naar tijgerbalsem.

De olie wordt gebruikt om de huid bij het pijnlijke gewricht in te wrijven. Daardoor wordt het warm, waardoor het gemakkelijker wordt om te ontspannen. Dat geeft op zich al verlichting van de pijn. Het duurt natuurlijk wel even voor de werking van de kruiden, die door de huid worden opgenomen, effect gaat geven in de diepe lagen van het gewricht. Daarom moet deze olie minimaal drie maanden gebruikt worden, voordat je kunt zeggen of het helpt. Inwrijven mag 1 of 2 keer per dag. Het is wel verstandig de ingesmeerde huid uit de zon te houden, omdat Sint-Janskruid de huid gevoeliger maakt voor zonlicht. Liever dus ‘s avonds voor het slapen gaan.

het plukken van Sint-Janskruid

bloeiende smeerwortel

kruiwagen (kruidwagen?) vol smeerwortel