half augustus en herfstachtig

Gisteren heb ik de laatste pot met Sint-Jansolie gezeefd en de laatste ketel met goudsbloemzalf gefiltreerd. Het productiewerk in de kruidentuin ligt nu even stil. Een beetje wennen: ik mag nu mijn zalfkeuken voorbij lopen zonder even naar binnen te gaan om in de potten en pannen te roeren.
Hoewel het pas half augustus is en dus nog volop zomer, ziet de kruidentuin er al bijna herfstachtig uit. Veel planten vertonen vruchten en zaden, die beginnen te rijpen: de agrimonie met zijn lange aren vol kegelvormige vruchtjes, die met hun weerhaakjes in je kleren en in je haar blijven hangen;

goudsbloem met vruchtjes

rode vruchtjes van Sint-Janskruid

rijpe kegel van rode zonnehoed

de bizar gevormde zaden van de goudsbloem, nu nog groen, te midden van de oranje bloeiende bloemen (die zijn er nog hoor); de rode zonnehoed met zijn hoge zwarte kegel op elke bloem. Het Sint-Janskruid maakt kleine vruchtjes, die de dieprode kleur vertonen waar de Sint-Jansolie zo beroemd om is. Ook het zeepkruid is uitgebloeid. Waar eerst de wolken zachtroze bloemen zweefden, is nu alleen nog wat nattig bruin overgebleven. Van de kamille is al heel lang niets meer te zien en de weegbree vertoont meeldauw op het blad, maar ook stijve aren vol met rijp zaad.  Het enige wat in de kruidentuin nog te oogsten valt, is zaad voor de teelt van volgend jaar.
De twee bedden vol met Marokkaanse munt staan helemaal vol met verdorde bruine bloeistengels, en blad is er nauwelijks meer te vinden. Even geen verse muntthee. Munt houdt er niet van om twee jaar op dezelfde plek te staan. Dat zie je goed: het tweede jaar gaan de planten kwijnen en zien ze er niet zo mooi uit. Het derde jaar zal dat alleen maar erger worden. Dat is de reden waarom munt altijd door je tuin zwerft. Mensen zeggen wel dat de munt woekert. Dat is dus eigenlijk niet juist. Als een plant woekert, wordt het steeds meer en blijft er geen plaats over voor andere planten. Munt wordt niet méér,  maar zoekt wel naar verse grond. Hij zal dus altijd een nieuwe plek zoeken, en de oude plek mijden.

guldenroede

Sommige planten zijn aan een tweede lente begonnen. De smeerwortel, die in het voorjaar prachtig heeft gebloeid, liet een maand geleden al meeldauw zien en begon af te sterven. Nu staan de bedden vol met jonge planten met fris, gezond groen blad, en opnieuw volop bloemen.

Er zijn ook planten die nu pas aan bloeien toe komen: de herfstbloeiers. Zo staat de guldenroede prachtig zijn naam eer aan te doen: een langgerekte bos prachtige goudgele bloemen.

De lege plekken in de tuin hebben me er toe gebracht om alvast het teeltplan voor volgend jaar te maken. September is een prima maand om vaste planten te verplaatsen, maar dan moet het wel duidelijk zijn waar de planten naar toe moeten. Ik zal dan twee nieuwe bedden maken voor de munt, met een beetje meer variatie: niet alleen de heerlijke Marokkaanse munt, maar ook de wollige munt, de pepermunt en de kruizemunt wil ik in deze twee bedden een plaatsje geven. De oude muntbedden frees ik dan door, in de hoop dat ik de oude planten op die manier kwijt raak. De nieuwe planten kunnen dan lekker nog de hele herfst door groeien, en na de winter een vliegende start maken.

Ik ga nog veel meer vaste planten verplaatsen. De “oude” kruidentuin, die nu nog direct bij mijn huis ligt, ga ik verplaatsen naar de oude groentetuin. Dan liggen mijn twee kruidentuinen dicht bij elkaar en zijn veel gemakkelijker te bezoeken. Dat lijkt me heel handig, zeker nu ik ook workshops geef. Er staan zo veel interessante planten in deze tuin, die zo slecht toegankelijk is! Straks zijn al deze planten te bewonderen en ook beter te bereiken, over goed begaanbare paden. Het enige nadeel van dit plan is, dat ik de grote berkenboom, waarnaar het hele bedrijf genoemd is (Betula alba = witte berk) natuurlijk niet mee kan nemen. Een grote boom kun je niet verplaatsen. Gelukkig staan er al veel jonge berkenboompjes klaar rondom de nieuwe plek, en die groeien hard.