Blogopmaak

herfstbladeren (11 november 2018)

Thea van Hoof • nov. 12, 2018

Elk jaar in de herfst denk ik: “deze herfst lijken de herstkleuren nog mooier dan vorig jaar”. Dat zal wel niet kloppen… Ik weet wel zeker, dat ik zelden de berkenbomen zó mooi heb gezien in november. Puur goud. Meestal zijn berken de eerste bomen die hun blaadjes laten vallen, soms al in augustus; maar nu zitten ze nog vol.

blad verzuurt niet

Al die bladeren van al die bomen, zijn een geschenk van moeder natuur. Je ziet soms mensen heel druk in de weer om de herfstbladeren uit hun tuin weg te halen, tegelijk met alle uitgebloeide stengels. Ik zie geen enkele reden waarom je dat zou doen. Vroeger (en nu ook nog wel) werd er gezegd dat bladeren de grond verzuren. Ik heb dat nooit geloofd; als bladeren slecht zouden zijn voor de grond, hoe konden er dan ooit bossen bestaan? Nergens zie je zo veel leven op een vierkante meter, als in een bos. En juist daar valt elk jaar een vracht aan bladeren. Laat dus maar lekker in je tuin liggen al dat blad. Het beschermt je planten tegen al te guur weer, het biedt een schuilplaats aan egels en lieveheersbeestjes en vele andere nuttige dieren (en vast ook wel aan minder nuttige) en het is prima voeding voor het bodemleven. Vooral vaste planten, bomen en struiken doen het goed op een bodem waar veel blad verteerd wordt. Alleen voor tuinen waar we bijna uitsluitend éénjarige planten telen, zoals de groentetuin, is blad misschien niet de allerbeste bodembedekker. Vooral het blad van de walnoot heeft een remmende werking op de ontkieming van zaden van éénjarige planten, en dat is in de moestuin niet handig.

walnootblad

Ik haal het blad alleen weg op mijn terras en op het gazon; alleen op deze plaatsen is het echt ongewenst. Bladeren van de walnoot gebruik ik om de grond onder mijn frambozen- en bramenstruiken te mulchen; een dik pak van deze bladeren houdt het onkruid mooi weg. Er mag ook best wat zaagsel van brandhout bij, zodat de mulchlaag niet al te snel verteerd raakt. Uiteraard moet je de zaag met organische olie smeren, als je het zaagsel wilt kunnen gebruiken op je grond. Je wilt immers geen minerale olie (aardolie) in de tuin!
Ook andere vaste planten, zoals tijm, lavendel en grote klis, voorzie ik in de herfst van een mooi laagje bladeren. Helaas is het hier in de Achterhoek niet goed mogelijk om permanent een dik pak mulch op de bodem te laten liggen, omdat dat woelratjes aantrekt. Daarvan leven er hier in de buurt zo veel, dat je wel van een plaag mag spreken. Ze zijn dol op bedekte grond. Om die reden breng ik liever wat vaker kleine beetjes strooisel aan, waardoor de strooisellaag altijd dun is. Het biedt toch enige bescherming tegen guur weer en het voedt de bodem
.

harken

Om de bladeren bij elkaar te brengen, gebruik ik al vele jaren een doodgewone grashark. Niet van kunststof, maar van metaal en onverwoestbaar. Blad harken is één van de minst zware werkjes in de tuin. Je kunt er rechtop bij blijven staan en met een kleine inspanning haal je al veel bladeren bij elkaar. En dat alles in alle rust. Als we ooit een verkiezing gaan houden voor de meest zinloze uitvinding van de mensheid, dan wil ik de bladblazer wel nomineren. Ik zie mensen er mee werken en verbaas me er over waarom ze met zo’n zwaar apparaat rond willen lopen. Het hangt aan één arm, zodat je scheef loopt. Het verstoort de rust voor de hele buurt met z’n lawaai en bovendien sta je in de uitlaatgassen. Onbegrijpelijk!

door Thea van hoof 15 mrt., 2024
dilemma
door Thea van hoof 29 dec., 2023
midwinter 2023
door Thea van hoof 03 nov., 2023
Herfst in de kruidentuin
door Thea van hoof 03 aug., 2023
Tuinieren in een ouderwetse Nederlandse zomer
door Thea van hoof 13 jun., 2023
enkele principes uit de permacultuur in de kruidentuin
door Thea van hoof 27 mrt., 2023
Betula alba
door Thea van hoof 03 jan., 2023
midwinter
door Thea van hoof 04 dec., 2022
Het lijkt misschien een beetje vreemd om over een kruid van de maand te beginnen, wanneer het buiten net niet vriest, het vroeg donker wordt en de bomen hun blad bijna kwijt zijn. Maar juist als de bomen en kruiden hun blad hebben losgelaten, zit er heel veel kracht in de delen van de plant die de winter zullen overleven; in dit geval de wortel. Als het woord "wortel" in de naam van de plant voorkomt, kun je er gerust van uit gaan dat het meest waardevolle deel van deze plant zich onder de grond bevindt. Denk aan mierikswortel, kliswortel, of smeerwortel. Het meest waardevolle deel van de plant is wat we willen oogsten, en wanneer dat een wortel is, is de beste tijd: de donkere tijd van het jaar. Vandaar dat de periode november/december in het teken staat van het opgraven van wortels.
door Thea van hoof 17 okt., 2022
vermeerderen van planten
door Thea van hoof 11 aug., 2022
Het is half augustus en veel kruiden in de kruidentuin zijn over hun hoogtepunt heen. Stond de lente in het teken van de jonge groene blaadjes, en lag de nadruk in de eerste helft van de zomer op bloemen en geurige kruiden, zo in de tweede helft van de zomer is er niet zo veel te oogsten voor mij. Toch zijn er enkele interessante planten die juist in deze tijd van het jaar op hun best zijn. In deze omgeving (Achterhoek) vallen de goudgele bloempluimen van de guldenroede op in wegbermen en bosranden. Helaas zie je hier in het wild bijna uitsluitend de uitheemse Canadese guldenroede (Solidago canadensis). Deze invasieve exoot is een blijvertje in ons landschap, en hij is prachtig om te zien en prima te gebruiken als snijbloem in een vaas. Toch is het jammer dat we de inheemse "echte" guldenroede zo weinig zien; hij is namelijk veel krachtiger in zijn werking dan de Canadese variant.
Meer posts
Share by: