hoogzomer! (19 juli 2017)

Wat een fantastische zomer is dit, voor de tuin. Op zijn tijd een flinke bui, zodat de grond nooit uitdroogt en de planten aan het groeien blijven. Maar ook af en toe een paar droge, warme dagen zodat er wel geschoffeld kan worden. Zo blijft het onkruid onder controle. En alle kruiden groeien en bloeien! De kruidentuin is een feest van kleur op dit moment.
In de hoeken van de tuin ziet het licht lila van de bloeiende oregano en marj0lein. Beide kruiden gonzen bovendien van de bijen en vlinders, en nog andere insecten die ik niet ken. Een andere hoek is nog steeds lila door de bloeiende lavendel. Ik heb wel lavendel geplukt om te drogen, maar er is ook heel veel blijven staan. Dat ziet er mooi uit en ruikt ook heerlijk.

In de cirkel zijn vier taartpunten oranje gekleurd door de goudsbloemen. Ik heb de goudsbloemen dit jaar wat ruimer gezaaid in vergelijking met vorig jaar. Vorige zomer kon ik niet meer tussen de rijen doorlopen om te plukken. Dat gaat nu wel goed, en bovendien is de hoeveelheid ook beter afgestemd op mijn behoefte. Twee keer per week pluk ik alle goudsbloemen die op dat moment mooi open zijn. Ik ben begonnen met de hele bloem, die ik in huidolie verwerkt heb (goudsbloemolie en berkenolie). Nu pluk ik de lintbloemetjes, dat wil zeggen de oranje bloemblaadjes. Die gaan in de zalf. Door alleen de lintbloemen te gebruiken, krijg ik een extra geconcentreerd product. Het plukken is wel meer werk natuurlijk. Bovendien pluk ik het hartje van de bloem ook altijd af, zodat de plant geen zaad kan vormen. Op die manier stimuleer ik de planten om frisse jonge bloemen te blijven maken. Dat werkt: ik pluk nu al drie weken, en de bloemen zijn nog steeds prachtig diep oranje van kleur. Als de planten wat “rijper” worden, worden de bloemen meer geel in plaats van oranje. Ik wil de zalf graag oranje van kleur hebben, dus houd ik de bloemen fris en jong. Nu de bedden niet zo propvol staan, lukt het me om bij te blijven met plukken, zonder dat er zaad gevormd wordt. En zo blijft het er mooi uitzien! Bijkomend voordeel van minder volle bloembedden: ik ben met ongeveer een uur wel klaar met plukken, en daar is mijn rug heel dankbaar voor. Goudsbloemen groeien precies op de hoogte, die voor mij het lastigste is. Een uur lang in een lastige houding gebogen staan, is niet echt gezond. Gelukkig kan ik het af en toe afwisselen.

Zo bloeit er op dit moment ook Sint-Janskruid. Prachtig geel, twee bedden vol. Nou ja, niet helemaal vol, want er zijn best veel planten in de rijen uitgevallen. Maar het zijn er toch een heleboel, en ze bloeien zeer uitbundig. Deze bloemetjes zijn veel kleiner dan die van de goudsbloem. Het doorplukken van twee bedden Sint-Janskruid kost meer tijd dan vier bedden goudsbloem. De bloemetjes staan in olijfolie in de zon te trekken (als het gaat regenen zet ik de potten binnen, op de vensterbank om toch nog zoveel mogelijk zon mee te pakken). Vandaag is het 30 graden geworden en hebben de potten met Sint-Jansolie lekker veel zonne-energie opgedaan. Zojuist, toen het dreigde te gaan regenen en de lucht begon te rommelen, heb ik ze binnen gezet. Ze waren helemaal warm in mijn handen!

Dan is er nog het bed rode zonnehoed: een feest van kleur! Ik heb de Echinacea purpurea nog nooit zo uitbundig zien bloeien! Een zee van purper. En het bed zeepkruid is helemaal overdekt met een wolk van zachtroze bloemen. Deze twee planten pluk ik nu niet; straks, in de herfst en winter, graaf ik de wortels op. Voorlopig laat ik ze lekker met rust en geniet ik van de kleurenpracht.

Vandaag heb ik bovendien van het warme weer geprofiteerd om een nieuwe composthoop op te zetten. De “wachthoop” was aardig vol en ik had op diverse plekken nog wat materiaal klaarliggen. Nu is dat allemaal door elkaar opgezet in een nieuwe hoop. Ik heb de tuinslang er bij gelegd, om het materiaal laag om laag goed nat te maken. De bacteriën en schimmels die in de composthoop aan het werk moeten, hebben wel wat vocht nodig. Ik heb de hoop afgedekt met een laagje gemaaid gras, om uitdroging en afkoeling tegen te gaan. Als het goed gaat, komt er de komende paar dagen zo’n heftige omzetting in de hoop opgang, dat de temperatuur binnen in oploopt tot boven de 60 graden. Dan gaan onkruidzaden, onkruidwortels en ziektekiemen dood. Dat is ook de reden dat het handig is om de hoop op te zetten op een warme dag: van 30 naar 60 graden is niet zo’n grote stijging. Ik ben benieuwd of het dit keer weer lukt.