Blogopmaak

Hittegolf

Thea van Hoof • aug. 08, 2020

tuinieren bij droogte en hitte

De oogst van Sint-Janskruid en goudsbloemen is binnen, en dat is maar goed ook nu de hele Achterhoek (en de rest van Europa) zucht onder een “super-hittegolf”. Vandaag en morgen worden temperaturen van 35 graden verwacht.

Een maand geleden schreef ik nog over druilerig weer en dat kan de indruk hebben gewekt, dat het toen veel geregend heeft. Dat is helaas niet zo: het waren steeds enkele millimeters. Intussen is de droogte zó immens, dat onze grondwaterpomp er niet meer in slaagt genoeg druk op te bouwen om de sproeiers te laten draaien. We kunnen alleen nog water geven door met de open slang langs de planten te lopen en zo de grond nat te maken. Als je weet hoe groot het terrein hier is, dan snap je dat dat niet echt een optie is. Ik beperk me er toe alleen de meest waardevolle planten in leven te houden.


Alles wat éénjarig is, mag verdorren. Volgend jaar komen er weer nieuwe planten. Sommige vaste planten kunnen van nature wel tegen hitte en droogte, zodat die ook zonder mijn hulp wel zullen overleven. Denk aan alle Mediterrane planten zoals lavendel, tijm, salie, wijnruit. Citroenmelisse hoort ook bij dit gezelschap, maar daar maak ik me toch een beetje zorgen over. We zullen zien. Gelukkig heb ik van citroenmelisse erg veel planten; er zal vast wel genoeg overblijven. Ook de prairieplant Echinacea zal het wel redden. In feite doet de zeldzame variant Echinacea angustifolia het de laatste jaren opvallend goed, juist in de droogte en hitte.


Er zijn ook planten die van nature in moerasachtige streken groeien, of aan de waterkant. Deze planten hebben het nu erg zwaar. Waar mogelijk heb ik zulke planten afgedekt met een stuk doek of insectengaas, om zoveel mogelijk schaduw te bieden. Schaduw is belangrijker dan water, dat heb ik de afgelopen hete zomers geleerd. Dus nu ligt de tuin vol met stukken oud laken, gewasbeschermingsdoek en oude steigerdoeken (je weet wel: van die groene netten die om bouwsteigers worden gespannen om te voorkomen dat er hamers op de hoofden van voorbijgangers vallen). Het laat wel wat licht door, en voldoende lucht, maar biedt toch schaduw. De moerasplanten adderwortel en helmkruid hoop ik zo in leven te houden. Ook alle bedden met Arnica montana (een plant die op veengrond thuishoort, dus van natte voeten houdt) heb ik zo veel mogelijk bedekt. Ik vrees met groten vreze dat hier veel planten gaan sneuvelen. De heemst, ook een moerasplant, is zo groot dat afdekken niet lukt. Gelukkig staat een deel van deze planten in de schaduw van mijn berkenboom. Ik heb ook een aantal echte bosplanten, die in de volle zon niet overleven: lievevrouwebedstro, maarts viooltje, sleutelbloem en longkruid dreigen te verdorren. Ook hier heb ik stukken doek overheen gelegd, op hoop van zegen. In de toekomst komen deze planten in de schaduw van bomen te staan, maar bomen hebben groeitijd nodig…



Verder laat ik de tuin maar zoveel mogelijk met rust. Zelf werk ik volgens de wijsheid uit zuidelijke landen: vroeg opstaan, in de middaghitte te bed en ‘s avonds nog even aan de slag.

door Thea van hoof 15 mrt., 2024
dilemma
door Thea van hoof 29 dec., 2023
midwinter 2023
door Thea van hoof 03 nov., 2023
Herfst in de kruidentuin
door Thea van hoof 03 aug., 2023
Tuinieren in een ouderwetse Nederlandse zomer
door Thea van hoof 13 jun., 2023
enkele principes uit de permacultuur in de kruidentuin
door Thea van hoof 27 mrt., 2023
Betula alba
door Thea van hoof 03 jan., 2023
midwinter
door Thea van hoof 04 dec., 2022
Het lijkt misschien een beetje vreemd om over een kruid van de maand te beginnen, wanneer het buiten net niet vriest, het vroeg donker wordt en de bomen hun blad bijna kwijt zijn. Maar juist als de bomen en kruiden hun blad hebben losgelaten, zit er heel veel kracht in de delen van de plant die de winter zullen overleven; in dit geval de wortel. Als het woord "wortel" in de naam van de plant voorkomt, kun je er gerust van uit gaan dat het meest waardevolle deel van deze plant zich onder de grond bevindt. Denk aan mierikswortel, kliswortel, of smeerwortel. Het meest waardevolle deel van de plant is wat we willen oogsten, en wanneer dat een wortel is, is de beste tijd: de donkere tijd van het jaar. Vandaar dat de periode november/december in het teken staat van het opgraven van wortels.
door Thea van hoof 17 okt., 2022
vermeerderen van planten
door Thea van hoof 11 aug., 2022
Het is half augustus en veel kruiden in de kruidentuin zijn over hun hoogtepunt heen. Stond de lente in het teken van de jonge groene blaadjes, en lag de nadruk in de eerste helft van de zomer op bloemen en geurige kruiden, zo in de tweede helft van de zomer is er niet zo veel te oogsten voor mij. Toch zijn er enkele interessante planten die juist in deze tijd van het jaar op hun best zijn. In deze omgeving (Achterhoek) vallen de goudgele bloempluimen van de guldenroede op in wegbermen en bosranden. Helaas zie je hier in het wild bijna uitsluitend de uitheemse Canadese guldenroede (Solidago canadensis). Deze invasieve exoot is een blijvertje in ons landschap, en hij is prachtig om te zien en prima te gebruiken als snijbloem in een vaas. Toch is het jammer dat we de inheemse "echte" guldenroede zo weinig zien; hij is namelijk veel krachtiger in zijn werking dan de Canadese variant.
Meer posts
Share by: