Januari 2018

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik hier iets geschreven heb. Dat is ook logisch: het is winter en de tuin is in rust. Relatieve rust moet ik zeggen, want helemaal stil ligt het tuinwerk nooit.

De afgelopen maanden heb ik, wanneer het weer het toeliet, nog een paar grote onderhoudsklussen uitgevoerd. Soms gelukkig met hulp van man en zoon, want dit soort klussen is extra zwaar.

Voor de kruidentuin was het belangrijkste het aanbrengen van planken. Dit is een truc die ik heb afgekeken van mijn nicht Ans, die een mooie bloemenpluktuin annex theetuin heeft (kijk op www.misshyacinth.nl). Zij heeft het onderhoudswerk in de tuin beheersbaar gemaakt door te werken met rechthoekige bedden, met daar tussen paden met gras. Om te voorkomen dat het gras voortdurend de bedden binnen groeit (onderschat nooit de groeikracht van gras!) heeft ze eikenhouten planken in de grond gezet op de grens tussen bed en pad. Het gras wordt met de grasmaaier kort gehouden, in de bedden kan geschoffeld of gewied worden. Je kunt vrij gemakkelijk de schoffel langs de plank trekken, en klaar is Kees. Aan de graskant kunt je met een kantenmaaier de boel netjes houden. Zo houd je het onkruid buiten de perken!     Omdat ik hier een zelfde type grond heb, met een hoge “onkruiddruk”, besloot ik dit ook zo te doen. Ik kon bij de zaagmolen in Ruurlo een partij afgekeurde stevige ruwhouten eiken planken kopen, die ik nu in de grond heb gezet. Eikenhout is zwaar en gaat vrij lang mee in de bodem, maar uiteindelijk zal het natuurlijk vergaan. Omdat het onbehandeld hout is, kan het gewoon in de bodem worden opgenomen zonder schadelijke stoffen achter te laten. Ben wel benieuwd hoeveel jaar ze mee zullen gaan.

Er zijn ook kruiden die de neiging hebben buiten de perken te groeien. Vooral munt is hier berucht om. Om te voorkomen dat de munt in de bedden van andere planten groeit en zo oncontroleerbaar wordt, ga ik ook deze vakken van planken voorzien. Vanwege de vruchtwisseling zal de munt af en toe moeten verhuizen, en dan verhuizen de planken gewoon mee; dat zou geen probleem moeten zijn.

Grenzend aan de kruidentuin stonden nog drie grote rijen met bessenstruiken, waar al een paar jaar geen aandacht meer aan besteed is. Ze zijn ernstig overgroeid geraakt met allerlei hardnekkige onkruiden, zoals brandnetel, kweek, duizendblad en kruipende boterbloem. Iedereen die een beetje ervaring heeft met tuinieren krijgt de kriebels van dit rijtje onkruiden; ze zijn echt heel moeilijk te bestrijden. De struiken zelf zijn oud en uit hun kracht gegroeid. We hebben besloten ze helemaal op te ruimen. Maar wat een klus is dat! Elke dag doen we een stukje. De grote struiken steken we met spades los tot ze uitgetrokken kunnen worden. Meestal hangt er dan een enorme kluit gras en brandnetel aan. Die kluit schudden we zo goed en zo kwaad als dat gaat uit, en dan leggen we de struiken op een grote hoop. Te zijner tijd steken we die in brand; iets nuttigers kunnen we er niet mee doen.

Op de dagen dat het echt niet doenlijk is om buiten te werken, ben ik bezig met voorbereidingen voor het nieuwe seizoen: teeltplan maken, zaden kopen, lessen voorbereiden. En de hele winter door: smeerwortelzalf maken.

2 reacties op “Januari 2018
  1. Terrasliefhebber schreef:

    Wow, het eindresultaat mag er wezen. Je mag trots zijn op het werk, in de winter kan ik mezelf vaak niet tot de nodige klussen aansporen!

  2. Joanne Mulder schreef:

    Heb heel veel zin in de lessen en het aanleggen van mijn eigen kruidentuintje.
    Liefs, Joanne Mulder