Lente! (en nu echt…)

22 maart, de lente is officieel begonnen. Dat betekent voor de kruidentuin dat het tijd is voor de grote voorjaarsschoonmaak. Met dit weer is dat geen straf!

Voor de vaste planten betekent de voorjaarsschoonmaak dat ik de oude bloemstengels afbreek en weghaal, dat ik het winteronkruid (in deze tuin vooral vogelmuur, kamille en winterpostelein) tussen de planten vandaan peuter en dat ik de grond rond de planten met mijn onkruidkrabbertje loswerk. Dat is allemaal handwerk en kost best veel tijd, maar het loont de moeite: opeens blijken de vaste planten al mooi uitgelopen te zijn. Nu krijgen ze licht en lucht zodat ze snel verder kunnen groeien.

Vóór de schoonmaak

…en daarna

Af en toe kom ik een lieveheersbeestje tegen. Die hebben kennelijk overwinterd in de strooisellaag en in de oude bloeistengels en nu worden ze weer actief door het mooie weer. Dat is precies waarvoor ik de stengels in de herfst heb laten staan; het werkt dus!

Dit handwerk voer ik uit, liggend op de knieën. Dat lijkt heftig, maar is in feite goed te doen. Op dit moment is het voor mijn rug een stuk prettiger, dan spitten! Gelukkig heb ik een goede kruipbroek, goed waterdicht zodat mijn kleren schoon en droog blijven. De broek is voorzien van zachte kussens op de knieën, dat is wel zo comfortabel. Met dit weer is het wel wat warm in zo’n waterdichte broek, maar dat moet dan maar. En intussen waait er geregeld een wolkje heerlijke geur van de bloeiende Maartse viooltjes langs. Je kunt het slechter treffen!

bloeiend Maarts viooltje

Omdat de maan in het sterrenbeeld maagd staat, wat een aardeteken is, wordt de vorming van plantenwortels extra gestimuleerd door grondbewerkingen op deze dag. Daarom heb ik vandaag de bedden van heemst, adderwortel, helmkruid, echinacea en zeepkruid schoongemaakt. Dit zijn kruiden waarvan ik, in het juiste seizoen, de wortels zal oogsten. Vijf bedden gedaan, nog 23 te gaan!

De bedden die bestemd zijn voor eenjarige planten kan ik anders aanpakken: daar is het praktischer om het onkruid onder te spitten, zodat het in de grond vergaat en voedingsstoffen afgeeft voor de volgende teelt. Dan ontstaat er een “schoon” bed met grond, waar ik opnieuw in kan zaaien of planten.