processierups

Even een kort berichtje tussendoor, omdat de nood zo hoog is: wat te doen met de processierupsenplaag die het land teistert?

Ik ga er van uit dat er volgend jaar minder processierupsen zullen zijn; de natuur vindt wel een nieuw evenwicht. Maar helemaal weggaan zal dit beestje niet. En alle eiken kappen lijkt me persoonlijk ook geen oplossing…

Gelukkig werkt brandnetelzalf ook bij processierups. Het is wel heel belangrijk om de zalf deppend aan te brengen, en niet in te smeren. Iedereen wil een zalf het liefste smeren, maar als je dat doet, wrijf je de haren van de rups alleen maar dieper in je huid. De beste behandeling is: direct na de blootstelling breed schildersafplakband op je huid plakken en weer los trekken; zo haal je de meeste brandharen direct weg. Daarna dep je brandnetelzalf op de huid. Dit kan ook een dag later nog, of op welk moment dan ook, wanneer je de jeukende uitslag opmerkt.

2 reacties op “processierups
 1. Sylvia borger schreef:

  He thea,
  Weet je iets over mensen met totaal opgezwollen hoofden ivm de rups? Ik heb gewerkt in het levende dorp even buiten dalfsen aan de vecht en daar gelegen vrijdagavond at water. Ik heb de meteoriet gezien en gehoord, heel wierd, ben toen in slaap gevallen k ad rivier en werd wakker met jeukende ogen. Totaal opgezwollen als waterzakken, boven en onder en op mn ogen, ben ik mn bed in geduikeld. Drie dagen rondgelopen als een alien. Er was een jonge vrouw die het staartje van de meteoriet zag of wat het was, het leek een stuk van de zon en vooral het geluid was vreemd. Zij is at water blijven liggen en had ook opgezwollen ogen, maar iets minder. Ze is wel de hele dag erna ziek geweest.
  Liefs sylvia en bedankt voor je aandacht,

  • Thea van Hoof schreef:

   Dag Sylvia, Dat lijkt me inderdaad een heftige reactie op processierups. Het zachte weefsel rond de ogen kan enorm opzwellen, omdat er gewoon veel ruimte is om vocht vast te houden. “Ontharen” met behulp van plakband is een rotklus in het gezicht, maar als de nood zo hoog is toch te overwegen? En vervolgens dik insmeren met brandnetelzalf. En voortaan niet meer buiten in slaap vallen… Brandnetelthee drinken is ook een goed idee. Het helpt je lichaam alle afvalstoffen weer netjes af te voeren.
   Overigens is de verwachting dat het aantal brandharen dat door de lucht zweeft, vanaf nu zal afnemen. Daar staat tegenover dat ze prikkelend blijven, tot in de winter.