voorjaarskruiden

April is de maand van de voorjaarskruiden. Dat zijn de kruiden, die in het vroege voorjaar als eerste hun blaadjes boven de grond uitsteken. Ze kunnen dat doen, omdat deze eerste blaadjes boordevol mineralen zitten, zodat ze niet kunnen bevriezen. De nachten kunnen nog steeds erg koud zijn. Het gaat meestal om doodgewone (on-)kruiden, zoals brandnetel, duizendblad en paardenbloem. Die rijkdom aan mineralen is een kadootje van de natuur. Juist na de lange, donkere winter, kunnen we een extra mineralenboost best gebruiken. Dus: niet gedraald, zoek een schoon plekje op (niet dicht bij industrie of wegen) en plukken maar! Jonge brandneteltoppen, dat wil zeggen: de bovenste vier of zes blaadjes, zijn supersterk en heel rijk aan ijzer. Ze prikken natuurlijk, dus handschoenen aan of gewoon een plastic zakje over je hand is geen overbodige luxe. Hoewel: ze zeggen dat je vervelende auto-immuunziekten zoals reuma kunt voorkomen, als je je geregeld aan brandnetels prikt. Je zet je immuunsysteem dan aan het werk op de manier zoals het bedoeld is. Als je dan vervolgens de brandnetels op eet in soep, een stamppotje of salade (goed mengen met slasaus haalt de prik er af), stimuleer je je eigen gezondheid nog extra. Ook jonge, malse blaadjes van paardenbloem, duizendblad, hondsdraf of zevenblad doen het goed in een salade of stamppotje.

Ook voor de brandnetelzalf pluk ik de brandnetels altijd in april. Komende vrijdag en zaterdag zijn erg geschikte dagen daar voor. Nu ik bovendien weer een goed werkende droogkast heb, zal ik ook weer brandnetel drogen voor thee. Brandnetel blijft natuurlijk het hele jaar beschikbaar, maar in april is hij super krachtig.

Ook andere kruiden kunnen nu geplukt worden. Ik loop regelmatig de tuinen door op zoek naar viooltjes. Niet moeilijk te vinden, met hun prachtige kleuren. Driekleurig viooltje komt altijd in de herfst al spontaan over de hele tuin te voorschijn. Ik laat ze maar gewoon hun gang gaan. Het is een klein plantje, dat niemand in de weg staat. Ze bloeien nu volop. Daarmee zijn ze, bij wijze van uitzondering, dit jaar precies gelijk met hun zusjes, het maarts viooltje. De hele maand maart heb ik ze niet gezien, maar op 1 april stonden ze opeens te bloeien! Dat is een feest om te plukken: een fijnere geur is in de Nederlandse natuur nauwelijks te vinden. Eerst bloeiden de maartse viooltjes, die in de volle zon staan. Een paar dagen later verschenen ook de eerste bloemetjes in de schaduw van het hakhoutbosje. Dat is de natuurlijke plek van maartse viooltjes. Bosbloemetjes bloeien altijd vroeg in het jaar, omdat ze de bladeren in de bomen vóór moeten blijven.

maarts viooltje

maarts viooltje

Wie de facebookpagina Betula kruiden volgt, heeft ze misschien al herkent. Ook het longkruid bloeit op dit moment heel uitbundig.

longkruid

longkruid