Wanneer planten te scheuren?

Vandaag ben ik begonnen met het scheuren van de arnicaplanten. Waarom juist vandaag?

Twee jaar geleden heb ik een proefje gedaan: ik heb een deel van de arnica gescheurd in september, een deel in oktober en een deel in de winter (februari). Ze sloegen allemaal goed aan, maar in het deel dat in februari geplant was, kwamen iets meer bloemen. Conclusie: februari is de beste tijd om de arnica te scheuren. Dit jaar kwam ik er achter dat dat niet altijd opgaat: in februari was de grond bevroren en kon ik niet planten. Daardoor had ik dit jaar aanzienlijk minder arnicaplanten dan de bedoeling was.

Het is geen goed idee om alles op te hangen aan de conclusie uit een klein, éénmalig testje. Voortaan ga ik planten wanneer de omstandigheden goed zijn. Deze week is dat zo: de grond is enigszins vochtig door de regen die er gevallen is, de regenton is vol, volgens de zaaikalender van Maria Thun is het plant-tijd (d.w.z.: de maan beweegt naar de aarde toe, waardoor de sapstroom in de planten naar beneden gericht is. Dit is gunstig voor het bewortelen en aanslaan van planten) en het is bovendien een bloem-dag. En als bonus is het ook nog eens heel aangenaam weer.
“Instinct” speelt ook een rol bij de beslissing om juist nu te gaan planten. Instinct dat gevormd is door vele jaren ervaring in het werken met planten. Ik ken mijn tuin en ik ken mijn planten. Deze planten riepen me als het ware toe: “hoera, het is goed weer en we willen graag groeien. Maar we staan zo krap op elkaar. Geef ons meer ruimte!”

Dat heb ik gedaan. De volle, dichte pollen arnica heb ik opgegraven, losgeschud en uit elkaar gepeuterd. Meestal vielen de pollen vanzelf al uit elkaar in kleinere plantjes; ze waren er echt aan toe! De kleinere plantjes heb ik vervolgens uitgeplant. Nu zijn alle rijen weer goed gevuld en ik heb een heel bed extra. Drie keer achter elkaar flink aangegoten met de gieter (de regenton is weer leeg!), zodat de planten voldoende water hebben om de eerste dagen te overbruggen. Daarna hebben ze, als het goed gaat, weer voldoende nieuwe haarworteltjes gemaakt om vocht uit de bodem te kunnen opnemen.

Ik hield wat planten over. Die heb ik in potgrond in potjes geplant. Morgen sta ik op een markt bij een kwekerij in Wolfheze (de Boschhoeve), waar veel tuinliefhebbers komen. Misschien wil iemand zich wagen aan de teelt van arnica. Wie dit blog regelmatig leest, weet dat het geen gemakkelijke plant is. Maar hij is wel heel mooi als hij bloeit. Misschien kunnen we deze zeldzame, met uitsterven bedreigde plant terug krijgen in de Nederlandse natuur, als hij uit onze tuinen ontsnapt.