Kruiden-Doe-Lessen

Kruiden-Doe-Lessen met de seizoenen

Deze doe-lessen worden gegeven in blokken van twee, met telkens drie weken er tussen. In de eerste les leer je over de kruiden van dat seizoen, gaan we de tuin in om de planten te leren kennen, te verzorgen en te oogsten wat er op dat moment te oogsten valt. We verwerken de kruiden tot zalf, olie of siroop. De zalf of olie moeten vervolgens drie weken trekken. Na drie weken komen we allemaal terug en gaan we het product afmaken: filtreren, mengen en afvullen in potjes of flesjes. Natuurlijk krijg je een potje mee naar huis. Zo krijg je alle fasen in het proces te zien en leer je hoe je zelf thuis met kruiden aan de slag kunt gaan.

 

Winter: zaterdag 2 en 23 februari 2019. De inschrijfcode voor deze Doe-Les: DLSwinter-za;
of donderdag 7 en 28 februari 2019. De inschrijfcode voor deze Doe-Les: DLSwinter-do
De kruiden wachten onder de grond het nieuwe voorjaar af. De eerste topjes komen al boven de grond en verraden zo de plek waar de wortels te vinden zijn. Van de bijzondere plant smeerwortel gaan we de krachtige wortels oogsten en verwerken tot smeerwortelzalf.  Ook tappen we het sap van berkenbomen vóórdat de nieuwe bladeren zich ontvouwen.

 

Voorjaar: donderdag 4 en 25 april 2019. De inschrijfcode voor deze Doe-Les: DLSapril-do
De voorjaarskruiden, die rijk zijn aan mineralen, zijn nu op hun best. We plukken brandnetel, viooltjes, duizendblad en weegbree. De brandnetel verwerken we tot zalf. Wat kun je thuis doen met de kruiden van het voorjaar? We proeven brandnetelsoep en voorjaarssalades. In de tweede les maken we de zalf af. Het is dan drie weken later; wat is er veranderd in de kruidentuin?

 

Mei: zaterdag 4 en 18 mei. De inschrijfcode voor deze Doe-Les: DLSmei-za ;
of donderdag 9 en 23 mei 2019
. De inschrijfcode voor deze Doe-Les: DLSmei-do
Let op: deze keer zitten er maar 2 weken tussen de lessen. In de maand mei bloeien veel planten al: vlier en arnica. Ook zijn de jonge berkenbladeren nu op hun best. We leren waarvoor deze waardevolle kruiden gebruikt kunnen worden en hoe ze geoogst worden. Ook maken we
vlierbloesemsiroop en andere heerlijkheden van vlierbloesem.

 

Juni: zaterdag 8 en 29 juni. De inschrijfcode voor deze Doe-Les: DLSjuni-za ;
of donderdag 6 en 27 juni 2019
. De inschrijfcode voor deze
Doe-Les: DLSjuni-do

In juni bloeien veel geneeskrachtige planten: kamille, goudsbloem, jasmijn, munt en linde. We leren hoe je geurige kruiden kunt plukken en drogen. We mengen zelf een eigen kruidenthee en maken limonadesiroop op basis van kruiden. Het is ook tijd om goudsbloemzalf te maken; een onmisbaar product in je ehbo trommeltje.

 

Juli: zaterdag 6 en 27 juli. De inschrijfcode voor deze Doe-Les: DLSjuli-za ;
of donderdag 11 juli en 1 augustus 2019. De inschrijfcode voor deze Doe-Les: DLSjuli-do
Het Sint-Janskruid bloeit! We leren het kruid herkennen, oogsten en we maken een prachtige Sint-Jansolie, zonne-energie in een flesje! Ook andere kruiden zijn onder de zomerzon op hun best. We leren hoe je deze kruiden thuis kunt gebruiken. Hoe kun je de kracht van de zomerkruiden bewaren om in de winter je weerstand te versterken.

 

Herfst: zaterdag 2 en 23 november. De inschrijfcode voor deze Doe-Les: DLSherfst-za ;
of donderdag 7 en28 november 2019
. De inschrijfcode voor deze Doe-Les: DLSherfst-do
De kruiden hebben hun krachten afgegeven aan hun zaden, of teruggetrokken in hun wortels. Zo wachten ze onder de grond het nieuwe voorjaar af. Deze krachtige wortels gaan we oogsten: echinaceawortel, mierikswortel, kliswortel. Wat kun je thuis met deze kruiden doen? We maken mierikswortelpasta en echinaceatinctuur.

 

De lessen kosten €50 per blok van twee. Inbegrepen in het lesgeld zijn koffie/thee met iets lekkers en de producten die je aan het eind van de workshops mee neemt.

De lessen vinden plaats op zaterdag van 10 tot 12.30 uur of op donderdag van 10 tot 12.30 uur bij de kruidentuin van Betula Kruiden, in Halle (Gelderland).

Er is plaats voor minimaal 5 en maximaal 10 deelnemers per les. Zijn er meer aanmeldingen dan plaatsen, dan wordt een wachtlijst aangelegd. Indien nodig worden er extra lesdagen ingepland, in overleg met alle deelnemers.

Je kunt je per blok van twee lessen aanmelden door dit formulier in te vullen:

Uw naam:
*

Straatnaam:

Postcode + Woonplaats:

Uw telefoonnummer:

Uw email:
*

inschrijfcode van de cursus:
*

eventuele opmerkingen:

* Verplicht

Je aanmelding is definitief als je het lesgeld hebt voldaan op rekening NL05TRIO0254395155 tnv Betula Kruiden, o.v.v. de inschrijfcode en je naam.

 

Kijk hier voor reacties van deelnemers in eerdere jaren

Inschrijving en spelregels

1 Maak je belangstelling voor een cursus kenbaar door her “inschrijfformulier cursus” in te vullen. Vermeld je naam, adres, telefoonnummer e.d. en voor welke doe-les je je wilt aanmelden. Heb je specifieke vragen, opmerkingen of wensen vermeld dit dan ook.

2 Ik stuur je een email ter bevestiging van je reservering of inschrijving. Je inschrijving wordt definitief door overmaking van het cursusgeld op bankrek.nr. NL05TRIO0254395155 t.n.v. betula kruiden o.v.v. de naam en de inschrijfcode van de doe-les. Bij de volgorde van inschrijving geldt de betalingsdatum als datum van inschrijving.

3 De inschrijving voor de doe-lessen sluit 5 dagen voor aanvang. Dus meld je tijdig aan!! Zodra duidelijk is of een doe-les door kan gaan of niet bericht ik alle deelnemers daarover. Dat gebeurt uiterlijk na de sluitingstermijn voor inschrijving.

4 Wanneer duidelijk is dat de doe-les door gaat, stuur ik je alle nodige praktische informatie

5 Tot uiterlijk 3 weken voor de start van een doe-les is annuleren van je inschrijving mogelijk met terugboeking van het volledige cursusgeld. Daarna is dat niet meer mogelijk, i.v.m. de verplichtingen die zijn aangegaan.

6 Ziekte of andere vormen van verhindering van een cursist zijn geen reden voor restitutie van (een gedeelte van) het lesgeld.

7 Als een doe-les niet door kan gaan (minder dan het minimum aantal deelnemers) neem ik contact met je op. Misschien kun je nog een andere cursus kiezen. Als je dit niet wilt krijg je het cursusgeld teruggestort.

8 Als een doe-les volgeboekt is, kan ik je als ‘reserve’ noteren of kun je een andere keus maken. Lukt dit niet dan stort ik het bedrag terug op je rekening.

9 Neem in ieder geval contact met me op als je een vraag over de inschrijving of de spelregels hebt.

Ben je geïnteresseerd en enthousiast om mee te doen?

Ik hoor dan graag van je. Tot ziens bij een van de cursussen!