Kruiden-Doe-Lessen

Kruiden-Doe-Lessen met de seizoenen

Deze doe-lessen worden gegeven in blokken van twee, met telkens drie weken er tussen. In de eerste les leer je over de kruiden van dat seizoen, gaan we de tuin in om de planten te leren kennen, te verzorgen en te oogsten wat er op dat moment te oogsten valt. We verwerken de kruiden tot zalf, olie of siroop. De zalf of olie moeten vervolgens drie weken trekken. Na drie weken komen we allemaal terug en gaan we het product afmaken: filtreren, mengen en afvullen in potjes of flesjes. Natuurlijk krijg je een potje mee naar huis. Zo krijg je alle fasen in het proces te zien en leer je hoe je zelf thuis met kruiden aan de slag kunt gaan. Alle lessen duren 2,5 uur en vinden plaats direct bij en in de kruidentuin. In de cursusruimte is voldoende ruimte om anderhalve meter afstand te garanderen. Ik roep iedereen op niet naar de les te komen bij verkoudheidsklachten.

Herfst: vrijdag 18 november en 9 december 2022 van 14.00 tot 16.30 uur.
of zaterdag 12 november en 3 december 2022 van 14.00 tot 16.30 uur
.De kruiden hebben hun krachten afgegeven aan hun zaden, of teruggetrokken in hun wortels. Zo wachten ze onder de grond het nieuwe voorjaar af. Deze krachtige wortels gaan we oogsten: echinaceawortel, mierikswortel, kliswortel. Wat kun je thuis met deze kruiden doen? We maken mierikswortelpasta en echinaceatinctuur.
Winter: vrijdag 18 februari en 11 maart 2022 van 14.00 tot 16.30 uur.
of: zaterdag 19 februari en 12 maart 2022 van 14.00 tot 16.30 uur. Deze les is vol; als je je aanmeld, kom je op de reservelijst
De kruiden wachten onder de grond het nieuwe voorjaar af. De eerste topjes komen al boven de grond en verraden zo de plek waar de wortels te vinden zijn. Van de bijzondere plant smeerwortel gaan we de krachtige wortels oogsten en verwerken tot smeerwortelzalf. We maken kennis met planten die zelfs hartje winter nog groene bladeren hebben en leren hoe we die kunnen gebruiken. Ook tappen we het sap van berkenbomen vóórdat de nieuwe bladeren zich ontvouwen.
Voorjaar: vrijdag 1 en 22 april 2022 van 14.00 tot 16.30 uur.
Of: zaterdag 2 en 23 april 2022 van 14.00 tot 16.30 uur.De voorjaarskruiden, die rijk zijn aan mineralen, zijn nu op hun best. We plukken brandnetel, viooltjes, duizendblad en weegbree. De brandnetel verwerken we tot zalf. Wat kun je thuis doen met de kruiden van het voorjaar? We proeven brandnetelsoep en voorjaarssalades. In de tweede les maken we de zalf af. Het is dan drie weken later; wat is er veranderd in de kruidentuin?
juni: vrijdag 10 juni 2022 van 10.00 tot 12.30 uur.
Of: zaterdag 11 juni 2022 van 10.00 tot 12.30 uur.

Dit is een doe-les die op één ochtend plaatsvindt. In deze doe-les gaan we bekijken wat voor vormen bloemen we in de natuur kunnen tegenkomen. We gaan ook lekker veel in de tuin aan het werk met het oogsten van allerlei kruiden, zoals salie, kamille, munt, vlierbloesem (als die dan nog bloeit). We bekijken de verschillende manieren om van deze kruiden een drank te maken: het zetten van thee, het maken van een maceraat en de methoden die er zijn om de kruiden langer houdbaar te maken. Andere kruiden die op dit moment op hun best zijn, gaan we natuurlijk ook bekijken en proeven.

Zomer: vrijdag 17 juni en 8 juli 2022 van 10.00 tot 12.30 uur.
Of: zaterdag 9 en 30 juli 2022 van 10.00 tot 12.30 uur.
In juni bloeien veel geneeskrachtige planten: goudsbloem, Sint-Janskruid, munt en linde. We leren de kruiden herkennen, oogsten en we maken een prachtige Sint-Jansolie, zonne-energie in een flesje!  Het is ook tijd om goudsbloemzalf te maken; een onmisbaar product in je ehbo trommeltje.

De lessen kosten €50 per blok van twee. Inbegrepen in het lesgeld zijn koffie/thee met iets lekkers en de producten die je aan het eind van de workshops mee neemt.

De lessen vinden plaats bij de kruidentuin van Betula Kruiden, in Halle (Gelderland).

Er is plaats voor minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers per les. Zijn er meer aanmeldingen dan plaatsen, dan wordt een wachtlijst aangelegd. Indien nodig worden er extra lesdagen ingepland, in overleg met alle deelnemers.

Je kunt je per blok van twee lessen aanmelden door dit formulier in te vullen:

  Uw naam:
  *

  Straatnaam:

  Woonplaats:
  *

  Uw telefoonnummer:

  Uw email:
  *

  eventuele opmerkingen:

  * Verplicht

  Je aanmelding is definitief als je het lesgeld hebt voldaan op rekening NL05TRIO0254395155 tnv Betula Kruiden, o.v.v. de cursus en je naam.

   

   

  Kijk hier voor reacties van deelnemers in eerdere jaren

  Inschrijving en spelregels

  1 Maak je belangstelling voor een cursus kenbaar door her “inschrijfformulier cursus” in te vullen. Vermeld je naam, adres, telefoonnummer e.d. en voor welke doe-les je je wilt aanmelden. Heb je specifieke vragen, opmerkingen of wensen vermeld dit dan ook.

  2 Ik stuur je een email ter bevestiging van je reservering of inschrijving. Je inschrijving wordt definitief door overmaking van het cursusgeld op bankrek.nr. NL05TRIO0254395155 t.n.v. betula kruiden o.v.v. de naam en de inschrijfcode van de doe-les. Bij de volgorde van inschrijving geldt de betalingsdatum als datum van inschrijving.

  3 De inschrijving voor de doe-lessen sluit 5 dagen voor aanvang. Dus meld je tijdig aan!! Zodra duidelijk is of een doe-les door kan gaan of niet bericht ik alle deelnemers daarover. Dat gebeurt uiterlijk na de sluitingstermijn voor inschrijving.

  4 Wanneer duidelijk is dat de doe-les door gaat, stuur ik je alle nodige praktische informatie

  5 Tot uiterlijk 3 weken voor de start van een doe-les is annuleren van je inschrijving mogelijk met terugboeking van het volledige cursusgeld. Daarna is dat niet meer mogelijk, i.v.m. de verplichtingen die zijn aangegaan.

  6 Ziekte of andere vormen van verhindering van een cursist zijn geen reden voor restitutie van (een gedeelte van) het lesgeld.

  7 Als een doe-les niet door kan gaan (minder dan het minimum aantal deelnemers) neem ik contact met je op. Misschien kun je nog een andere cursus kiezen. Als je dit niet wilt krijg je het cursusgeld teruggestort.

  8 Als een doe-les volgeboekt is, kan ik je als ‘reserve’ noteren of kun je een andere keus maken. Lukt dit niet dan stort ik het bedrag terug op je rekening.

  9 Neem in ieder geval contact met me op als je een vraag over de inschrijving of de spelregels hebt.

  Ben je geïnteresseerd en enthousiast om mee te doen?

  Ik hoor dan graag van je. Tot ziens bij een van de cursussen!