Wie ben ik

Mijn naam is Thea van Hoof. Ik ben al dertig jaar bezig met een onophoudelijke ontdekkingstocht in de wereld van de planten. Buiten zijn, om me heen kijken, de invloed van groen om mij heen ondergaan: ik leefde er als kind al van op. Ook de liefde voor tuinieren heb ik al van jongs af aan meegekregen.

Na het vwo wilde ik iets gaan leren wat praktisch en nuttig was. Wat is van basaler nut dan de landbouw? Ik ging naar de hogere landbouwschool.

Dat jaar kwam ik, voor het eerst in mijn leven, in contact met de medische wereld. Ik voelde me hier sterk door aangetrokken en besloot van opleiding te veranderen. Ik ging geneeskunde studeren aan de universiteit in Nijmegen. Daar heb ik zes jaar gestudeerd, maar door omstandigheden lukte het niet de studie met een diploma af te sluiten. Ik ben dus geen arts, maar ik heb wel een gedegen medische basiskennis.

Na deze studie heb ik verschillende cursussen gevolgd en vrijwilligerswerk gedaan op een kwekerij. Op De Lightbergh in Haaren (wat tegenwoordig Het Kruidenrijk heet) volgde ik de eerste jaarcursus kruidengeneeskunde. De groep cursisten was zo enthousiast, dat er een tweede jaar achteraan kwam. Zo werd de basis gelegd voor de meerjarige opleiding kruidengeneeskunde die hier nog altijd gegeven wordt.

Thuis ben ik toen direct aan het plukken, drogen en mengen geslagen. Ik heb heel wat geëxperimenteerd om nog betere kruidenpreparaten te maken.

Later heb ik de deeltijdopleiding aan de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen Arnhem gevolgd, waar ik het diploma behaalde in 1996. Inmiddels was ik verhuisd naar een boerderij in de landelijke Achterhoek, waar ik de beschikking had over een kleine hectare landbouwgrond. Ik begon direct hier een kruidentuin aan te leggen.

In de teelt van geneeskrachtige planten komt voor mij alles samen.

kruiden: een kadootje van Moeder Natuur