Bijen zijn natuurlijk geen kruiden. Toch wil ik ze hier bespreken, omdat ze zo veel producten leveren die onmisbaar zijn in de kruidengeneeskunde.
Er zijn weinig dieren die een zo intieme verhouding hebben met de plantenwereld. Veel planten zijn voor hun voortplanting afhankelijk van bestuivende insecten. Bijen zijn voor hun hele bestaan, voeding, bouw van het nest, en voortplanting, afhankelijk van wat bloemen te bieden hebben.
Bijen verzamelen nectar in bloemen. Dit is een zoete vloeistof, die door de bij wordt omgezet in honing. Honing is dus het product van de bij, niet van de bloem!
Honing wordt door de bijen in de eerste plaats gebruikt als voedsel. Maar het dient ook als grondstof voor de vorming van bijenwas.
Bijen maken de was in speciale wasklieren in hun achterlijf. De chemische samenstelling van was is heel ingewikkeld en verschilt bovendien met het seizoen en de bloemen, waar de honing vandaan gekomen is. Het smeltpunt van was ligt op ongeveer 63 graden. Was is lichter dan water en blijft dus drijven. Het produceren van was is voor de bijen een intensieve klus. Voor een kilo was heeft het bijenvolk 13 tot 16 kilo honing nodig. Ze gebruiken de was om de kenmerkende zeshoekige raten te bouwen, die hun woning vormen. Er zijn speciale kamers voor de opslag van honing of stuifmeel, voor het leggen van eitjes en voor de ontwikkeling van larven.
Was wordt door imkers verzameld en ingeleverd bij regionale afdelingen van de bijenhoudersvereniging. Die hebben de apparatuur om de was te smelten en te reinigen van honing, broedresten en stuifmeel. De zo verkregen ruwe bijenwas kan verder gezuiverd worden en voor heel veel doeleinden worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan boenwas (een mengsel van bijenwas en benzine of terpentijn), boetseerwas, kaarsen, conserveermiddel voor leer, glijmiddel bij het boren van staal, en in vroeger tijden voor schrijftafeltjes (de romeinen deden dat al) en voor het verzegelen van enveloppen.
Omdat bijenwas een samenstelling heeft die verwant is aan de samenstelling van (andere) dierlijke vetten, waaronder de vetten in onze eigen huid, wordt bijenwas vanouds ook veel toegepast in huidverzorgingsmiddelen en zalven. Bijenwas is echter duur en er zijn veel synthetische producten ontwikkeld die de bijenwas in veel toepassingen kunnen vervangen.