Duizendblad

Duizendblad

Achillea millefolium

duizendblad

Dit is een zeer algemeen voorkomend kruid, of onkruid in de ogen van tuinlieden. Het groeit overal, vormt fraaie witte schermen vol bloemen en vermeerdert zich bovendien door ondergrondse wortelstokken. Hierdoor is het een lastig onder controle te houden plant in tuinen. Gelukkig is de plant wel fraai om te zien, met zijn zachte, donkergroene, zeer fijn geveerde bladeren en de stralend witte bloemschermen.


De naam Achillea geeft al aan dat deze plant een oude geschiedenis heeft als geneeskruid: het is afgeleid van de naam van de griekse held Achilles, die beroemd is geworden door de verhalen over de oorlog om Troje. Volgens de verhalen zou Achilles door de kentaur Cheiron, een grootmeester in de geneeskunst, zijn onderwezen. Van Cheiron heeft hij geleerd, hoe je duizendblad kunt gebruiken. Omdat de plant sterk bloedstelpend werkt, was dat voor een krijgsman beslist nuttige kennis. De soortnaam millefolium betekent hetzelfde als de Nederlandse naam: duizendblad. De bladeren zijn zo sterk geveerd, dat het inderdaad wel duizenden kleine blaadjes lijken.


In de Middeleeuwen beschreef de Duitse heilige vrouw Hildegard von Bingen ook al het duizendblad als een belangrijk geneeskruid. Vandaag de dag zijn er in Duitsland heel wat artsen, die hun praktijk volledig afgestemd hebben op de geschriften van Hildegard. Deze artsen maken dankbaar gebruik van duizendblad als bloedstelpend middel, dat ook preventief wordt ingezet bij operaties. Operaties met “Schafgarben-Schutz” (Schafgarbe = duizendblad) verlopen zonder complicaties. Het bloedstelpende effect treedt op bij zowel in- als uitwendig gebruik. Ook versterkt de plant de kleine bloedvaten en verbetert het de doorbloeding.


Duizendblad heeft bovendien een opbouwend en versterkend effect, wanneer het als thee of als groente in het voorjaar wordt gebruikt. Het is wel verstandig om het niet langer dan drie weken achtereen te gebruiken, omdat het een sterk werkend kruid is.


Vrouwen moeten duizendblad niet gebruiken om hun bloedverlies bij de menstruatie te verminderen. Door het samentrekkende effect op de baarmoeder, zal er eerder meer bloedverlies optreden. Het kan dan ook bij bevallingen worden gebruikt om de weeën steviger te laten doorkomen.

Share by: