Kruidencursussen

Wilt u meer weten over de kruiden?

in verband met de lockdown zijn alle cursussen en doe-lessen in januari en februari geannuleerd. Deelnemers hebben persoonlijk bericht hierover ontvangen.

In 2021 herhalen we de serie Kruiden Doe-Lessen met de Seizoenen. Dit zijn doe-lessen in twee delen, met steeds drie weken er tussen. Je kunt kiezen of je deze lessen op zaterdag of op dinsdag wilt volgen. In deze praktische lessen ligt de nadruk op de plant: hoe groeit de plant, waar kan ik hem vinden, hoe kan ik hem herkennen en hoe kan ik hem gebruiken om de gezondheid van mij en mijn gezinsleden te vergroten? Lees hier meer over deze doe-lessen.

Wil je meer verdieping en theoretische achtergrond, dan is de Kruidencursus van Top tot Teen iets voor jou. Deze cursus van 10 lessen kun je volgen in de winter of in de herfst, op zaterdagmiddag of op dinsdagmiddag. In deze cursus gaan we wat dieper in op de diverse theorieën achter het gebruik van kruiden, en ligt de nadruk meer op de mens. We bekijken diverse delen van het menselijk lichaam: hoe zit het in elkaar, hoe werkt het, wat kan er mis gaan en hoe kun je helpen met kruiden uit je eigen omgeving? De cursus kan goed gecombineerd worden met de doe-lessen. Lees hier meer over deze cursus.

Goed eten: Op het gebied van gezond eten volgen de hypes en goeroes elkaar in rap tempo op. Wat kun je geloven? Voor wie door de bomen het (voedsel-)bos niet meer ziet, is deze cursus. Geen dogma’s, geen caloriën, geen eiwitten en koolhydraten, maar eerlijke informatie over wat ons voedt. Na deze cursus zul je beter in staat zijn je eigen keuzes te maken, gefundeerd in echte informatie. De cursus bestaat uit vier lessen van twee uur van 14.00 tot 16.00 uur.
M
ensen maken deel uit van de voedselkringloop op deze planeet. We voeden ons met producten van andere levensvormen: planten en dieren. In les 1 starten we met de zaden van eetbare planten, die al duizenden jaren de basis vormen voor het voedsel van de mens: granen en peulvruchten. In les twee komen daar de noten, oliehoudende zaden en fruit bij. Hoe zat het ook al weer met oliën en vetten? Wat is de definitie van fruit? In les drie gaan we andere delen van de plant bekijken: wortel, stengel, blad en wederom vrucht, maar dan als groente. In de laatste les kijken we naar dierlijke voedingsmiddelen: melk, eieren, vis, vlees en honing.

Wil je met een groep van minimaal zes personen een dagvullend programma in de kruidentuin? In overleg stel ik voor jouw groep een cursusdag samen onder de titel “Creatief met Kruiden”. In de ochtend verzorg ik zelf een kruiden-doe-les met de kruiden van het seizoen. In het voorjaar ligt de nadruk op groene blaadjes en bloesems; hét moment om de elementen lucht en water te leren (her)kennen. In juli, als de zon zijn hoogste punt bereikt heeft, drukt het element vuur zijn stempel op de wereld. In de herfst, wanneer de planten zich terugtrekken in de grond en de wortels op hun best zijn, kunnen we het element aarde ervaren.
In de middag komt een gastdocent om met de groep op een creatieve manier aan de slag te gaan met planten. Door te tekenen leer je goed te kijken naar de details, waar je een plant aan kunt herkennen. Botanisch kunstenares Marianne Verschoor leert ons de eerste beginselen van deze kunst. Ook het karakter van de plant kun je ontdekken door op een andere manier te leren kijken. Kunstenares Ingrid van Aert helpt ons op weg met de workshop Hardop Kijken. Ook het ervaren van de elementen wordt duidelijker gemaakt door creatief bezig te zijn. Neem contact op om de mogelijkheden en wensen te bespreken.

Een lezing over geneeskrachtige planten op uw locatie of hier bij Betula Kruiden is ook mogelijk. Neem contact op: info@betula-kruiden.eu

Inschrijving en spelregels voor de cursus en de doe-lessen:

1Je kunt je voor de cursus aanmelden door dit formulier in te vullen:

  Uw naam:
  *

  Straatnaam:

  Woonplaats:
  *

  Uw telefoonnummer:

  Uw email:
  *

  inschrijfcode van de cursus:
  *

  eventuele opmerkingen:

  * Verplicht

  . Heb je specifieke vragen, opmerkingen of wensen vermeld dit dan ook.

  2 Ik stuur je een email ter bevestiging van je reservering of inschrijving. Je reservering of inschrijving wordt definitief door overmaking van het cursusgeld op bankrek.nr. NL05TRIO0254395155 van Triodosbank t.n.v. betula kruiden o.v.v. je naam en de inschrijfcode van de doe-les of cursus. Bij de volgorde van inschrijving geldt de betalingsdatum als datum van inschrijving.

  3 De inschrijving voor de cursussen sluit 10 dagen voor aanvang, voor doe-lessen 5 dagen voor aanvang. Dus meld je tijdig aan!! Zodra duidelijk is of een cursus of doe-les door kan gaan of niet bericht ik alle deelnemers daarover. Dat gebeurt uiterlijk na de sluitingstermijn voor inschrijving.

  4 Wanneer duidelijk is dat de cursus of doe-les door gaat, stuur ik je alle nodige praktische informatie

  5 Tot uiterlijk 3 weken voor de start van een cursus of workshop is annuleren van je inschrijving mogelijk met terugboeking van het volledige cursusgeld. Daarna is dat niet meer mogelijk, i.v.m. de verplichtingen die zijn aangegaan.

  6 Ziekte of andere vormen van verhindering van een cursist zijn geen reden voor restitutie van (een gedeelte van) het lesgeld.

  7 Als een cursus niet door kan gaan (minder dan het minimum aantal deelnemers) neem ik contact met je op. Misschien kun je nog een andere cursus kiezen. Als je dit niet wilt krijg je het cursusgeld teruggestort.

  8 Als een cursus volgeboekt is, kan ik je als ‘reserve’ noteren of kun je een andere keus maken. Lukt dit niet dan stort ik het bedrag terug op je rekening.

  9 Neem in ieder geval contact met me op als je een vraag over de inschrijving of de spelregels hebt.

  Ben je geïnteresseerd en enthousiast om mee te doen?

  Ik hoor dan graag van je. Tot ziens bij een van de cursussen!