Over Betula

Over Betula

Kruiden uit eigen tuin

Alle producten van Betula Kruiden zijn van de grond tot in het potje zelf gemaakt!


Ik verwerk kruiden uit eigen tuin tot preparaten die in elke eerste hulp trommel op hun plaats zijn. Zalven, oliën en tincturen zijn lang houdbaar en direct te gebruiken, zodat iedereen de goede eigenschappen van het kruid kan gebruiken, ook zonder een eigen tuin te hebben.


Mijn producten onderscheiden zich van andere traditionele geneesmiddelen, doordat ik alles zelf maak. Niet alleen de kruiden komen uit eigen tuin, ook de bijenwas, een belangrijk ingrediënt in zalf, is een lokaal product. Bovendien gebruik ik alleen producten uit de biologische landbouw. Olijfolie kan ik niet zelf telen in ons klimaat, dus die moet ik kopen. Ik kies dan voor een koudgeperste olijfolie van biologische olijfgaarden in Italië. Ook de etherische oliën, die ik gebruik om de producten aangenaam te laten ruiken of om de werking van het kruid aan te vullen, komen uit biologische landbouw.

In de zalven van Betula zitten geen aardolieproducten (zoals vaseline), maar alleen ingrediënten uit de levende natuur!


Waar te koop?

De producten van Betula Kruiden zijn te koop:

  • Bij De Kruudhof, Lankerseweg 3b te Halle, Gelderland. Zelfbediening, open zolang het licht is.
  • Bij boerderij Ruimzicht, Bielemansdijk 11a, Halle (boerderijruimzicht.nl/boerderijwinkel/)
  • Bij Odin Doetinchem, Houtkampstraat, Doetinchem
  • Bij De winkel van de Stadsboerin, Klootsemastraat 1, Doetinchem
  • Bij The Four Seasons, Hooglandseweg 11, Braamt
  • Bij Van Sinckel, Dorpsstraat, Vorden (vansinckel.nl)
  • Bij Landwinkel Buitenhorst, Meentweg 10, Bennekom
  • Via de webwinkel

De producten van Betula Kruiden zijn ook te vinden op diverse markten zoals:


  • Zeldzaam Mooi Markt, Worpplantsoen Deventer, 7 juli 2024
  • streekproduktenmarkt Lievelde, Kaasboerderij Weenink, Tweede Pinksterdag 20 mei 2024
  • Meimarkt Boschhoeve, 25 mei 2024, Wolfheze

Hoe te gebruiken?

De toepassingsmogelijkheden van mijn producten zijn eenvoudig:


Een zalf breng je rechtstreeks uit het potje aan op de aangedane plek. Het is verstandig een lepeltje te gebruiken om de zalf uit het potje te halen, zodat de zalf schoon blijft. Hij is dan bij kamertemperatuur zeer lang houdbaar. Om te voorkomen dat je de zalf overal aan smeert, kun je er eenvoudig een pleister of een verbandgaasje overheen plakken. Hij blijft dan goed op de plek zitten en krijgt de tijd om in te werken. Meestal is het nodig om twee keer per dag een nieuwe “klodder” zalf aan te brengen, met een nieuwe pleister.


Olie is geschikter om grote oppervlakken van de huid te behandelen. Erg geschikt om een droge huid na het douchen of baden mee in te wrijven. De olie is erg zuinig in het gebruik: neem altijd een klein beetje en masseer dit in de huid, totdat het niet meer vettig aanvoelt. Voelt het wel vettig aan, dan heb je te veel olie gebruikt. Neem dan de volgende keer wat minder. Olie is ook heel geschikt om mee te masseren. Dit werkt ontspannend en verwarmend.


Tincturen kunnen uitwendig worden gebruikt door 50 druppels in een kommetje water te doen. Ideaal is gekookt en weer afgekoeld water, maar als je haast hebt is dat niet altijd handig. Gelukkig is leidingwater ook goed schoon. Drenk een schoon doekje in dit water en leg dat als compres op de aangedane huid of maak de aangedane plek er mee schoon. Voor inwendig gebruik (echinacea) neem je 10 druppels in een beetje water en dit drink je op. Doe dit twee keer per dag gedurende minimaal drie weken. Om de weerstand op te bouwen is het een goed idee om echinaceatinctuur te gebruiken zolang de “r” in de maand is. Mondwater los je op dezelfde manier op in een beetje water. Dan spoel je daarmee de mond. Liever niet doorslikken, maar uitspugen. Mondwater kan ook door kleine kinderen gebruikt worden. Baby’s die last hebben van het doorbreken van de tandjes hebben er baat bij. Gebruik dan maar drie druppels. Je baby kan natuurlijk niet spugen op commando. Drenk een doekje in de oplossing en stip daarmee het tandvlees aan.


Betula

Betula pendula of Betula pubescens zijn wetenschappelijke namen voor de berk.


Iedereen kent de berk: die ranke boom met haar opvallende witte bast en de sierlijk afhangende takken. Een jonge berk deint mee met de wind. Ook op hoge leeftijd blijft de berk soepel wuiven, al wordt de bast wel wat minder wit.

De kruidentuin van Betula Kruiden wordt gedomineerd door een grote berk. Deze berk heb ik zelf geplant, zo’n twintig jaar geleden. Ze voelt zich hier duidelijk thuis, want ze is in korte tijd heel groot geworden.


Betula Kruiden is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie en het netwerk Bewust Achterhoek.

Share by: