Viooltje

driekleurig Viooltje

Viola tricolor

driekleurig viooltje

Het kleine driekleurig viooltje komt in Nederland veel voor in het oosten van het land. In andere gebieden zie je het vooral staan op duinen en zandgronden.


Viooltje bloeit al vroeg in het jaar en houdt dat ook lang vol. Het plantje is teer en kwetsbaar. De bloempjes kunnen drie kleuren vertonen: wit, geel en paars. Andere variëteiten van viooltje, zoals het gele akkerviooltje, kunnen ook worden gebruikt.


Vanwege de drie opvallende kleuren wordt het viooltje ook wel het bloempje van geloof, hoop en liefde genoemd.

Viola tricolor

De bloempjes vallen niet alleen op door hun kleuren, maar ook door de eigenaardige stand: ze richten zich niet naar de hemel, ze hangen ook niet naar de aarde, maar zitten daar een beetje tussen in. Je zou kunnen zeggen dat het bloemetje van Viola tricolor zich richt naar de mensenwereld. Ze kijken je als het ware aan. Omdat het bloemetje bovendien nogal plat is, lijkt het op een gezichtje dat je aankijkt.


Viola tricolor bevat saponinen, dat zijn zeepachtige stoffen. Het werkt dan ook reinigend. Als je er thee van drinkt, zet dit de nieren aan om het bloed beter te zuiveren. Maar viooltje wordt vanouds vooral uitwendig gebruikt voor huidproblemen, en dan met name in het gezicht. Het is een kruidje dat goed voor kinderen kan worden gebruikt, dus wordt het toegepast bij berg en zuigelingeneczeem, maar ook bij acné. Volgens de middeleeuwse geleerde abdis Hildegard von Bingen kan een zalf met viooltjes zelfs bijdragen aan de genezing van borstkanker. Modern onderzoek wijst er op dat viooltje de huidbeschadiging als gevolg van bestraling kan verhelpen en zelfs enigszins voorkomen. Ook biedt het kwetsbare huid enige bescherming tegen de zon. Viooltjes kunnen prima worden gebruikt in een verse thee, waarmee de huid kan worden gereinigd. Ook in olie of zalf kan het viooltje zijn beschermende werking voor de huid behouden, zodat we daar ook in de winter gebruik van kunnen maken.

Share by: